Dostupni linkovi

Udaljeni stavovi EU i Britanije tokom nastavka pregovora o trgovinskom sporazumu


Evropska unija kao i Velika Britanija saopštili su u ponedeljak da se još uvijek razilaze po pitanju sporazuma koji ove strane treba da postignu prelaznom periodu nakon Brexita. Ove sedmice je počela odlučujuća runda pregovora u Briselu.

Britanija je napustila EU u januaru ove godine i trenutno se nalazi u zastoju pregovora oko novog trgovinskog sporazuma koji bi trebao nastupiti 2021. godine kada završi prelazni period nakon Brexita. Pored toga postoje neslaganja oko provedbe sporazuma o izlasku, naročito pitanja koja se tiču irske granice.

"Stav Velike Britanije je veoma udaljen od onoga što EU može da prihvati", izjavio je potpredsednik Evropske komisije Maros Sefcovic nakon sastanka u Briselu sa britanskim ministrom Michaelom Goveom, zaduženim za sporazum o izlasku iz Unije. Glove je rekao da i dalje postoje “razlike između dvije strane”.

“Smatramo da prijedlog zakona, ukoliko bi bio usvojen u postojećoj formi, bi predstavljao izuzetno kršenje Sporazuma o povlačenju kao i međunarodnog prava”, rekao je Sefcovic, te pozvao na brzi napredak prije no što se ponovo sastane sa Gloveom sredinom oktobra.

Glove je rekao da će i dalje ostati na snazi klauzule prijedloga zakona o unutarnjem tržištu koje su suprostavljene Sporazum o povlačenju.

“Želimo biti sigurni da će Sporazum o povlačenju biti u potpunosti implementiran”, rekao je Glove novinarima. “Ali te klauzule postoje, one su u zakonu… i te klauzule će ostati u tom zakonu”, rekao je Glove, prenosi Reuters.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je u Londonu da je fokus Britanije na napretku u trgovinskim pregovorima.

Trgovinski pregovori nastavit će se u utorak u Briselu i trajat će do petka, te će između ostalog pokriti energetske veze i prevoz. Ovo je posljednja runda pregovora koja je zakazana.

Evropska unija kaže da pregovarači moraju potpisati sporazum najkasnije do kraja oktobra ili prvih dana u novembru, kako bi ostavili dovoljno vremena za ratifikaciju u Evropskom, ali i nacionalnim parlamentima za dogovor koji bi onda trebao stupiti na snagu 2021. godine kada završi britanski prelazni period.

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju zvanično krajem januara 2019. godine i tokom cijele ove godine trajao je prelazni period tokom kojeg Britanija i dalje poštuje pojedina pravila Unije, dok traju pregovori o trgovinskom sporazumu. Prelazni period završava 31. decembra.

XS
SM
MD
LG