Dostupni linkovi

Odlučujuća sedmica u pregovorima EU i Velike Britanije


Evropska unija i Velika Britanija započinju odlučujuću sedmicu pregovora o novom trgovinskom sporazumu kao i implementaciji sporazuma o razlazu, nakon čega će nacionalni lideri izvršiti procjenu rizika razlaza bez sporazuma.

Ovogodišnji pregovori vođeni su oko ribarstva, poštene konkurencije i rješavanja sporova, a razgovori o Brexitu ušli su u novi haos ovog mjeseca kada je London predložio nacrte zakona kojima bi potkopali ranije postignuti dogovor o izlasku iz Evropske unije.

Kako navodi Reuters, jedan od EU diplomata rekao je da je “muzika raspoloženja malo bolja” nakon što je britanski ministar Michael Gove izrazio povjerenje u osiguravanje trgovinskog sporazuma.

“Krajnje je vrijeme da pregovori krenu naprijed, moramo postići napredak u pitanjima kao što su jednaki uslovi, ribarstvo i upravljanje”, rekao je anonimni diplomata za Reuters.

“Velika Britanija još uvijek mora vratiti povjerenje nakon eskalacije zakona o unutarnjem tržištu”.

Gove se u ponedeljak susreo sa zamjenikom šefa Evropske komisije Marosom Sefcovicem u zajedničkom Komitetu zaduženom za implementaciju sporazuma o razlazu.

“Radujemo se nastavku naših rasprava u Zajedničkom odboru i radu na zadovoljavajućem ishodu sa obje strane”, rekla je glasnogovornica vlade Velike Britanije.

Trgovinski sporazumi na čelu sa pregovaračem EU Michelom Barnieom i britanskim Davidom Frostom nastavit će se u utorak u Briselu.

Zakazana do petka, ovo je posljednja zakazana runda pregovora. Očekuje se da će lideri EU koji se sastaju u četvrtak i petak odobriti dodatne pregovore prije samita 15. oktobra.

Evropska unija kaže da pregovarači moraju potpisati sporazum najkasnije do kraja oktobra ili prvih dana u novembru, kako bi ostavili dovoljno vremena za ratifikaciju u Evropskom, ali i nacionalnim parlamentima za dogovor koji bi onda trebao stupiti na snagu 2021. godine kada završi britanski prelazni period.

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju zvanično krajem januara 2019. godine i tokom cijele ove godine trajao je prelazni period tokom kojeg Britanija i dalje poštuje pojedina pravila Unije, dok traju pregovori o trgovinskom sporazumu. Prelazni period završava 31. decembra.

XS
SM
MD
LG