Dostupni linkovi

Utvrđen način glasanja zaraženih koronom na lokalnim izborima u BiH


Glasački listići za izbore u BiH, arhivska fotografija
Glasački listići za izbore u BiH, arhivska fotografija

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je na sjednici 24. septembra utvrdila način na koji će biračko pravo na na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar ostvariti osobe pozitivne na korona virus, kao i osobe kojima je određena izolacija ili su na bolničkom liječenju.

Izmijenjenim Pravilnikom o provođenju izbora previđeno je da su takve osobe dužne najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora, lično ili na drugi način komunikacije (putem e-maila, faxa, itd) dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na virus korona ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Takvim osobama, na njihov zahtjev biće omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

Izmijenjenim Pravilnikom je predviđeno da u sastavu mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik.

Predviđeno je da predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom. Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na web stranici CIK BiH i biće objavljen u službenim glasilima.

Centralna izborna komisija BiH objavila je takođe da štampanje glasačkih listića za lokalne izbore počinje sutra, 25. septembra.

Štampaće se oko sedam miliona glasačkih listića. Posao štampanja u vrijednosti od preko 800 hiljada konevrtibilnih maraka (KM), približno 400 hiljada eura, dobila je kompanija "Unioninvestplastika" dd Sarajevo.

U skladu sa operativnim planom prvo se štampaju kombinacije glasačkih listića za birače koji glasaju putem pošte, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Za lokalne izbore 15. novembra 2020. godine ovjereno je ukupno 30 789 kandidata, među kojim je 425 kandidata za načelnika ili gradonačelnika te 30 168 kandidata za opštinska i gradska vijeća, skupštine opština i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

XS
SM
MD
LG