Dostupni linkovi

Centralna izborna komisija BiH objavila preliminarne kandidatske liste za lokalne izbore u novembru


Centralna izborna komisija (CIK) BiH u ponedjeljak, 14. septembra je na web stranici objavila preliminarne kandidatske liste i kandidate za lokalne izbore 2020. godine.

Kako je saopšteno, ovjereno je ukupno 30.789 kandidata. Od tog broja, 425 kandidata je za načelnika/gradonačelnika (29 je žena i 396 muškaraca).

Pored toga, ovjereno je 196 predstavnika nacionalnih manjina i 30.168 kandidata za opštinska vijeća/skupštine opštinska/gradska vijeća/skupštine grada/Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Članovi CIK-a susreli su se također u ponedjeljak i sa Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o statusu i provedbi projekta za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini kojeg finansira Evropska unija (EU9, saopšteno je nakon sastanka.

Bilo je riječi i o izazovima sa kojim se susreće Centralna izborna komisija BiH u vezi sa organizacijom i pripremom lokalnih izbora u BiH 2020. godine, u vrijeme pandemije COVID-19.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održaće se 15. novembra.

Prvi put nakon 12 godina, izbori će biti održani i u Mostaru, 20. decembra.

XS
SM
MD
LG