Dostupni linkovi

EU uručila medicinsku opremu BiH


 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i šef Delegacije Evropske unije Johan Satler na uručivanje donacije medicinske opreme u Sarajevu, 24. septembar
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i šef Delegacije Evropske unije Johan Satler na uručivanje donacije medicinske opreme u Sarajevu, 24. septembar

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) Johan Satler uručio je u četvrtak, 24. septembra, u Sarajevu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove u BiH.

Riječ je o opremi u vrijednosti od oko 900.000 eura, koja je dio pomoći EU u borbi protiv pandemije Covid 19, a uručivanju donacije prisustvovao je predsjedavajući Vijeća ministara (VM) BiH Zoran Tegeltija.

Donacija uključuje 40 EKG aparata i više od 30 tona zaštitne medicinske i hirurške opreme (maske, rukavice, odijela, zaštita za obuću) koja će biti distribuirana medicinskim ustanovama širom BiH.

Predsjedavajući VM BiH Zoran Tegeltija istakao je kako će se donirana oprema EU već sutra početi dijeliti zdravstvenim ustanovama u BiH. On je zahvalio Evropskoj komisiji koja je, kako je rekao, najveći donator u BiH.

"Cjelokupna javnost treba da zna da se BiH ne može boriti protiv ove pandemije uz pomoć humanitarne pomoći. Najveći dio sredstava mora se obezbijediti iz budžeta vlada kantona, entiteta i zajedničkih institucija kako bi pružili pomoć građanima koji imaju potrebu za takvom vrstom zdravstvene zaštite", naglasio je Tegeltija.

On je istakao kako narednih mjeseci u BiH slijedi teška borba sa pandemijom, te se na sve to zdravstveni radnici pripremaju, a "uz pomoć ovakvih poklona Europske komisije, oni će pružiti ono što je potrebno".

Šef Delegacije EU Johan Satler je rekao kako je EU dokazala da solidarnost nije samo puka fraza, nego da je pomoć nešto što se treba kontinuirano osiguravati.

"Živimo u vremenu neizvjesnosti. Ne znam šta će se dešavati u novembru, decembru i mjesecima koji su pred nama. Važno je pripremiti adekvatne zalihe. Važno je da imamo dovoljno zaštitne opreme kako bi bolnice u svim dijelovima zemlje od Bijeljine, Prijedora, Banjaluke, Mostara, Sarajeva mogle nesmetano funkcionisati", upozorio je Satler.

Naveo je kako je važno da svi ostanu na oprezu, te da se i dalje poštuju preporuke epidemiologa kako bi se spriječilo širenje zaraze.

"Vrijednost današnje opreme je nekih 900.000 eura i taj dio pomoći namijenjene za borbu protiv pandemije. Drugi dio pomoći namijenjen je ekonomiju, odnosno malim i srednjim poduzećima. Treći dio pomoći je makroekonomska podrška od 250 miliona eura koja još uvijek nije finalizirana", podsjetio je Sattler.

Inače, donirana oprema je dio medicinske pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv pandemije, ukupne vrijednosti sedam miliona eura, a koja se od marta ove godine isporučuje širom zemlje.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH.

XS
SM
MD
LG