Dostupni linkovi

BiH: Uručena pomoć EU u vrijednosti 1,3 miliona evra


Šef Delegacije EU Johann Sattler uručio je danas u Sarajevu medicinsku opremu koju je donirala Evropska unija

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler, uručio je u četvrtak u Sarajevu medicinsku opremu, donaciju Evropske unije, koja će narednih dana biti proslijeđena u bolnice širom Bosne i Hercegovine za podršku u borbi protiv pandemije korona virusa.

Kako je navedeno na ceremoniji uručenja, vrijednost donacije iznosi oko milion i trista hiljada evra.

U doniranoj opremi nalazi se 28 respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i dvije hiljade pulsnih oksimetara.

Sattler je rekao da je riječ o značajnoj pomoći BiH u vrijeme kada raste broj zaraženih virusom korona. Istakao je kako je još daleko pobjeda nad korona virusom, koji sve više pogađa mlade, te poručio da je potreban dodatan oprez uz poštivanje preporuka nadležnih institucija.

“Zato smo danas ovdje da uručimo veliku pošiljku medicinske opreme za BiH, a Evropska Unija ostaje najlojaniji partner bh. građana“, izjavio je Sattler.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zahvalila je na donaciji i podrši Evropske unije, dodavši da je ona „siguran znak da se BiH ozbiljno razmatra da bude punopravan član EU.

"Imamo ozbiljnu podršku EU, a sve ostalo je do nas", zaključila je ministrica.

Oprema je nabavljena u okviru projekta koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera navela je da su ponosni što su partneri Evropske unije u pružanju strateške podrške BiH tokom pandemije.

Uručena oprema dio je podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa ukupne vrijednosti sedam miliona evra.

XS
SM
MD
LG