Dostupni linkovi

EU svakodnevno donira opremu bolnicama u BiH


EU donacija bolnici u Doboju
EU donacija bolnici u Doboju

Visokokvalitetna i neophodna medicinska oprema koju je Evropska unija donirala Bosni i Hercegovini svakodnevno se isporučuje bolnicama širom zemlje, saopšteno je u petak 7. augusta iz EU info centra u Sarajevu.

Oprema nabavljena u skladu s procedurama nabavke Evropske unije uključuje respiratore, ultrazvučne i rendgen aparate, te značajne količine zaštitne medicinske opreme neophodne medicinskom osoblju.

Dva respiratora nedavno su uručena bolnici „Sveti Vračevi“ u Bijeljini.

„Ova donacija je od velikog značaja za rad naše službe i svakako doprinosi unapređenju zdravstvene zaštite koju pružamo pacijentima“, istakla je Draženka Tešić iz spomenute bijeljinske bolnice.

Evropska unija je u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv COVID-19 donirala nabavku neophodne medicinske opreme bolnicama širom BiH u sveukupnoj vrijednosti od sedam miliona eura.

Prijedorskoj bolnici "Dr Mladen Stojanović" dostavljena su tri aparata, od kojih će, prema riječima načelnika Službe za anesteziju, najviše koristi imati upravo pacijenti kojima je neophodna mehanička ventilacija u liječenju vrlo ozbiljnih stanja.

Medicinska oprema je dosad isporučena kliničkim centrima u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli kao i bolnicama širom Bosne i Hercegovine, uključujući Zvornik, Doboj, Konjic, Livno, Nevesinje, Bihać, Sanski Most, Gradišku, Zenicu, Tešanj i druge gradove.

Isporuka visokosofisticirane medicinske i zaštitne opreme koju Evropska unija donira medicinskim ustanovama u BiH nastavit će se i u narednom periodu u skladu s potrebama na terenu.

Nabavka isporuka opreme se realizuje u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EU Info centra.

XS
SM
MD
LG