Dostupni linkovi

Studenti u Srbiji traže smanjenje školarina


Protest studenata u Beogradu, 24. septembar
Protest studenata u Beogradu, 24. septembar

Studenti Beogradskog univerziteta okupili su se u četvrtak, 24. septembra, na protestu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu tražeći da se školarine za studiranje smanje za 30 odsto.

"Obrazovanje vredi, država štedi", "Mi nismo samo broj indeksa", "Koliko još nas mora da ode preko da bi se nešto promenilo", neki su od transparenata koji su nosili okupljeni studenti. Oni su skandirali da "ne žele da odu iz države da bi kvalitenije studirali".

Na protest su se odlučili jer razgovori sa nadležnima nisu urodili plodom, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nikola Arsenić, student treće godine Pravnog fakulteta i jedan od organizatora protesta.

"Rektorka Univeziteta Ivanka Popović istakla je da razume našu situaciju, ali da ne sme da se naruši ni održivost fakulteta. Studenti ne odustaju od zahteva da se školarina smanji za 30 odsto, ali imamo rešenje koje bi zadovljilo obe strane", rekao je on.

Protest studenata u Beogradu
Protest studenata u Beogradu

Arsenić je naveo da je predlog studenata da fakulteti dostave realne troškove studija prema kojima bi se ekonomskom analizom utvrdilo kojim fakultetima bi bila potrebna finasijska pomoć države.

Protest su organizovali studenti okupljeni oko inicijative "Kreni-promeni" a u proglasu na svojoj internet stranici istakli su da "studenti nisu dobili kvalitet studiranja koji su i platili, imajući u vidu probleme studenata tokom ove akademske godine, adaptaciju na online predavanja ili potpuni izostanak predavanja, nemogućnost održavanja vežbi i konfuznu realizaciju ispitnih rokova".

Organizatori ističu da zahtevom za smanjenje školarine za 30 odsto "ne traže milostinju, već fer i poštenu cenu školovanja".

"Fakulteti tokom prolećnog semestra nisu radili, a troškovi održavanja zgrada fakulteta su znatno manji. Mnogi studenti svoje studije finansiraju svojim radom, a svedoci smo da su mnogi od njih kao i njihovi roditelji ostali bez posla, zbog čega će neki od njih biti onemogućeni da nastave studije", stoji na sajtu "Kreni-promeni".

Po ovom pitanju je posredstvom medija reagovao i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je za portal Nova.rs rekao da "Ministarstvo prosvete nema naknadni novac" te da bi se trebalo obratiti Ministarstvu finansija.

Organizatori protesta su naveli da su ministru Šarčeviću uputili poziv za sastanak, ali da se on do danas nije odazvao.

Nakon govora ispred ispred Filizofskog fakulteta, studenti su se uputili u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, gde su najavili radikalizaciju protesta i uputili poziv za sastanak ministru prosvete i premijerki Srbije Ani Brnabić.

Studenti su takođe istakli da su pojedini fakulteti u Srbiji povećali školarine i prijave ispita, dok u isto vreme fakulteti širom sveta samnjuju školarine za svoje studente.

Studentsku peticiju za smanjenje školarina do sada je podržalo više od 14.000 studenata Srbije.

Podršku studentima i studentskom protestu 24. septembra uputilo je nevladino, ekspertsko Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), koje je u saopštenju navelo da su fakulteti prekršili obaveze predviđene Zakonom o visokom obrazovanju i ugovorima o studiranju u pogledu načina pružanja nastave i broja časova u poslednjoj školskoj godini.

XS
SM
MD
LG