Dostupni linkovi

Studenti traže garanciju Srbije da ostaju u domovima


Protest studenata ispred Filizofskog fakulteta u Beogradu, 3. juli 2020.

Predstavnici studenata Univerziteta u Beogradu predali su Ministarstvu prosvete Srbije 6.000 potpisa peticije kojom se od države traži da im garantuje ostanak u studentskim domovima.

Prikupljanje potpisa za peticiju, u organizaciji Inicijative "Zaštitimo studente", počelo je, kako se navodi u njenom proglasu, pre najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će studentski domovi biti iseljeni zbog porasta broja zaraženih korona virusom u Srbiji, nakon čega je prošlog četvrtka započet studentski protest.

„U slučaju neusvajanja studentskih zahteva i novih protesta, preko online peticije pozvaćemo svih 6.000 potpisnika peticije da se pridruže građanima. Jedina gora opcija od protesta je neusvajanje zahteva studenata i ukidanje prava na obrazovanje“, naveli su studentski organizatori peticije.

Ovih 6.000 potpisnika zatražilo je, osim ostanka studenata u domovima do kraja ispitnog roka, besplatno testiranje na COVID-19, uvođenje dodatnog ispitnog roka, da se studentima koji su zaraženi korona virusom ili su u samoizolaciji omogući naknadno polaganje ispita, kao i da se svršenim srednjoškolcima koji su zaraženi virusom COVID-19 ili su u samoizolaciji omogući naknadno polaganje prijemnih ispita za upisa na fakultete.

„Usvajanje navedenih zahteva neophodno je da bi u ovim vremenima neizvesnosti studenti mogli bez straha za smeštaj i rokove mogli da se posvete spremanju ispita“, saopštili su inicijatori peticije.

Oni su naveli da pandemija COVID-19 ima veliki uticaj na položaj studenata u Srbiji i kvalitet studija, posebno imajući u vidu otežano održavanje letnjeg semestra, i poručili da se to ne sme dodatno otežavati zanemarivanjem studenstkih interesa.

„Svesni smo da u trenucima kada se pandemija širi protesti jesu poslednje sredstvo. Solidarnost nas je sve okupila, ona će nam pomoći da zajedno istrajemo u zahtevima“, zaključuje se u poruci Inicijative "Zaštitimo studente".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 2. jula da će studentski domovi biti zatvoreni zbog širenja korona virusa, na šta su studenti u Beogradu iste noći počeli proteste, a sprovođenje te dodatne mere demantovali su iz Ministarstva prosvete, ali studenti sada traže čvrste državne garancije.

Studenti protiv zatvaranja domova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG