Dostupni linkovi

Mali: 'Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpske privrede'


Siniša Mali, ministar finansija Srbije
Siniša Mali, ministar finansija Srbije

Nakon otvaranja kancelarije američke finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) u Beogradu 22. septembra, s predstavnicima te korporacije sastali su se ministar finansija Srbije Siniša Mali i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, nakon sastanka s predstavnicima Kancelarije američke finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC), otvorene u Beogradu 22. septembra, da Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija, privrede i infrastrukturne projekte, kao i da će prva sredstva od tog američkog fonda u Srbiju stići već do kraja novembra.

"Kada sam rekao da razmišljamo o milijardu dolara samo za garantnu šemu, oni su rekli - razmišljajte o milijardama dolara, a ne o jednoj milijardi", rekao je Mali novinarima, dodajući da će tačna suma biti poznata krajem sledeće nedelje, kada će se sastati s Džonom Jovanovićem (John Jovanovich), direktorom DFC.

"Tada ću od njih dobiti ponudu", precizirao je Mali.

Istakao je da je to prilika koja se ne propušta i koju Srbija mora da iskoristi na pravi način.

Prvi efekti otvaranja kancelarije DFC-a u Beogradu, kako je rekao, videće se već u novembru.

"Očekujem da ćemo s direktorom kancelarije Džonom Jovanovićem imati prvi sastanak već do kraja sledeće nedelje i očekujem kontra-ponudu u odnosu na uslove koje smo mi njima dali za garantnu šemu i koje sve instrumente oni mogu da nam daju i slično. Posle toga će brzo biti doneta odluka na vladi, a i oni su spremni brzo te odluke da donesu".

Na pitanje kakve su bile ponude koje je DFC dao Srbiji, Mali je rekao da je njihova ponuda bila veoma povoljna, ali da je on odbio kao neprihvatljivu pošto hoće da se izbori za još bolje uslove.

"Dajte mi sedam do deset dana da se izborim za najbolje moguće uslove i najjeftiniji novac za naše kompanije", rekao je Mali novinarima.

On je istakao da je veoma zadovoljan d sastankom i činjenicom da je on usledio samo dan nakon otvaranja kancelarije DFC-a i što je cela njihova delegacija ostala u Beogradu.

Kako je naveo, bilo je reči o konkretnim projektima s ciljem da novac što pre stigne u Srbiju.

Grenell: Držite nas za riječ
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Planirano je, dodao je, da u narednih desetak dana budu realizovane tri važne stvari za privredu, a prva je garantna šema za mikro, mala i srednja preduzeća koja će biti slična onoj koju je država uradila za pomoć tim firmama u borbi sa COVID-19.

Garantna šema sa DFC-om će podrazumevati dobijanje još povoljnijih sredstava za preduzeća kako bi mogla da održe likvidnost i kupe novu opremu i tehnologiju, kazao je Mali.

Dodao je da Amerikanci insistiraju da se obezbedi posebna linija za privatna mikro, mala i srednja preduzeća, a čak i za kompanije za do 500 zaposlenih.

Druga stvar o kojoj se razgovaralo, kako je naveo, jeste o projektima iz programa "Srbija 2025", koji je vredan 14 milijardi evra, a koji podrazumeva izgradnju novih auto-puteva i železničkih pruga, kao i druge infrastrukture.

Treća stvar, preneo je Mali, Amerikanci su zainteresovani da daju podršku američkim investitorima da dođu u Srbiju i otvore fabrike.

Podsjtio je da je Srbija već krenula sa korporativnim obveznicama i da Amerikanci žele da pomognu u razvoju finansijskog tržišta i obezbede i druge finansijske instrumente, kako bi došli do dodatnih izvora fiknansiranja.

Mali je rekao da ranije projektovano da će privredni rast Srbije biti minus jedan ili nula ove godine, ali da najnovije projekcije pokazuju da smo bliži tome da budemo na nuli.

"Po tome ćemo biti, ako ne prvi, onda među prve tri zemlje u Evropi", zaključio je Mali.

Mihajlović: Formiran tim koji će raditi 24 sata dnevno sa DFC

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formiralo je poseban tim koji će raditi 24 sata dnevno na projektima sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom ( DFC ), izjavila je potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je posle sastanka sa predstavnicima DFC-a i EXIM banke, u Klubu poslanika, rekla da su velike stvari pred Srbijom,, kao i da se to ne odnosi samo na povezivanje sa Prištinom autoputem Niš - Merdare - Priština, kao i železnicom, već i na regionalne projekte na kojima će se raditi.

Godfri: Rezultati će unaprediti standard života građana Srbije i regiona

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) takođe je učestvovao na sastanku, nakon čega se obratio novinarima:

„Zadovoljstvo je biti sa timovima ovog ministarstva i Koridora Srbije, posle svakog sastanka ostanem inspirisan profesionalizmom, spremnošću da se radi i vizijom za Srbiju u povezivanju sa regionom. Sve je ovo u skladu sa ciljevima predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Donalda Trampa (Trump) o kojima su govorili u Ovalnoj sobi (Bele kuće) u Americi. Spremni smo da radimo sa Ministarstvom i sa Koridorima Srbije, kako bismo imali rezultate koji će unaprediti standard života svih građana Srbije i regiona“, rekao je Godfri.

Dan ranije Ministarstvo je najavilo projekte čija vrednost će biti 3,7 milijardi dolara.

„Vrednost infrastrukturnih projekata koji su značajni za povezivanje Beograda i Prištine o kojima će se razgovarati sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), iznosi oko 3,7 milijardi evra“, rečeno je za RSE iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi u odgovoru, do sada je obezbeđeno finansiranje za prvu deonicu auto-puta Niš-Merdare-Priština dugu 33 kilometra od Niša do Pločnika, a sa DFC će se razgovarati o izgradnji ostalih deonica.

Kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), simbolično je 22. septembra otvorena u Beogradu, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa specijalnim izaslanikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom (Richard Grenell) i izvršnim direktorom Američke finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) Adamom Bolerom (Boehler).

Prethodno su predsednica Vlade Brnabić i Adam Boler u Palati Srbija potpisali zajedničku izjavu kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu.

Boler čestitao je liderima Srbije i Kosova postizanje sporazuma u Vašingtonu 4. septembra (kojim je, između ostalog, predviđeno i današnje otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu), istakavši da su pokazali „snagu regiona“ i da region neće biti „zaključan u prošlosti“, već da će biti „fokusiran ka budućnosti“.

Specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ričard Grenel, rekao je posle sastanka da je tokom prethodnih godina dato mnogo obećanja i pozvao je građane u regionu da ih sada „drže za reč“. „Važno je da ne stavljamo samo reči na papir“, rekao je Grenel.

On je istakao da je cilj da se "obećanja pretvore u istinska radna mesta". „Zato pozivamo građane Srbije da nas drže za reč“, dodašvi da će ispuniti data obećanja.

“Treba nam jedna godina da pokažemo ljudima na Kosovu i u Srbiji boljitak u ekonomiji”, istakao je Grenel.

Delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država u Beograd je doputovala posle posete Prištini gde je boravila u ponedeljak, 21. septembra.

Izvršni direktor DFC Adam Boler i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) u Prištini su tada takođe potpisali zajedničku izjavu u kojoj, kako je navedeno, pozdravljeno „ekspeditivno zaključivanje novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a“.

„Delimo želju da ovaj sporazum bude potpisan što je pre moguće i da u što bližoj budućnosti stupi na snagu, nakon završetka naših domaćih procedura“, navodi se u izjavi potpisanoj u okviru posete američke delegacije.

Iz DFC-a je, uoči posete Beogradu i Prištini najavljeno da dolazak delegacije ima za cilj “unapređenje ekonomske saradnje i razvoja”.

Osim Bolera i Grenela, u delegaciji su i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik (Bonnie Glick), predsednica Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EXSIM) Kimberli Rid (Kimberly Reed) i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

XS
SM
MD
LG