Dostupni linkovi

Aleksej Navaljni otpušten iz berlinske bolnice


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni i njegova supruga Julija na balkonu berlinske bolnice
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni i njegova supruga Julija na balkonu berlinske bolnice

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni (Aleksei Navalny)otpušten je nakon 32 dana iz bolnice u Berlinu gdje se liječio zbog, kako su iz Njemačke saopštili, trovanja nervnim agensom iz Novičok grupe.

Iz bolnice Charite poručili su da se Navaljnijevo zdravstveno stanje popravilo dovoljno da bude otpušten iz bolnice.

“Na osnovu napretka pacijenta i trenutnog stanja, doktori vjeruju da je potpuni oporavak moguć. Međutim, još je prerano za procjenu mogućih dugoročnih posljedica njegovog teškog trovanja”, navodi se u saopštenju bolnice.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, također u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

Držan je u medicinski izazvanoj komi više od sedam dana i liječen protuotrovom prije nego što su bolnički zvaničnici rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome.

Njemačka tvrdi da su laboratorijski testovi u tri zemlje ustanovili da je on otrovan nervnim agensom novičok, a zapadne vlade zahtijevaju pojašnjenje od Rusije.

Navode Njemačke potvrdile su i specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj koje su također saopštile da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je 22. septembra tokom svog govora pred Generalnom skupštinom UN-a “brzo i besprijekorno” objašnjenje Moskve za trovanje Navaljnog.

Nekoliko drugih zapadnih zemalja također je zatražilo objašnjenje Rusije, ali Moskva za sada odbija da pokrene istragu uz tvrdnju da još uvijek nisu vidjeli dokaze o počinjenom zločinu. Kremlj također poriče bilo kakvu umiješanost u trovanje Navaljnog.

Njegov tim je ranije saopštio da su u hotelskoj sobi u kojoj je boravio u sibirskom gradu, pronađene flaše sa vodom na kojima su pronađeni tragovi nervnog agensa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da su navodi da se Navaljni otrovao novičokom preko flaše vode “apsurdni”.

Navaljni, koji je posljednji u nizu kritičara Kremlja koji se razbolio zbog toksične materije i u prošlosti je napadan nekoliko puta, a u sibirskom Tomsku je bio zbog svoje najnovije istrage o korupciji ruske vlade.

XS
SM
MD
LG