Dostupni linkovi

Navaljnijevi saradnici: Tragovi novičoka pronađeni na flaši u hotelu


Flaše sa vodom u hotelu u kojem je boravio Navaljni prizane u Reutersovom videu
Flaše sa vodom u hotelu u kojem je boravio Navaljni prizane u Reutersovom videu

Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog (Aleksei Navalny) saopštili su kako su na flaši vode u hotelskoj sobi u kojoj je boravio Navaljni pronađeni tragovi nervnog agensa kojim je otrovan.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, također u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

Navaljni je držan u medicinski izazvanoj komi više od sedam dana i liječen protuotrovom prije nego što su bolnički zvaničnici rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome.

Njemačka vlada saopštila je kasnije da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena, prenio je AP.

Flaše su sačuvali članovi njegovog tima koji su se još uvijek nalazili u hotelu kada su saznali da se Navaljni osjeća loše. Flaše su odnijeli u Berlin, a haška organizacija za Zabranu hemijskog oružja navela je 17. septembra da pružaju tehničku pomoć Njemačkoj u istrazi trovanja Navaljnija.

XS
SM
MD
LG