Dostupni linkovi

Crnogorsko ministarstvo: Mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore aksiom


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić bio je i ostao jedan od "korifeja" politike mešanja Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da je mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore "aksiom koji je u većoj ili manjoj meri prisutan decenijama", a da je aktuelni šef srpske diplomatije Ivica Dačić bio i ostao jedan od "korifeja" takve politike.

U saopštenju ministarstva se navodi da je Dačić izjavom o "lažima" šefa susedne države još jednom demonstrirao svoj "prefinjeni" diplomatski repertoar i "posvećenost" duhu dobrosusedstva, saradnji i unapređenju odnosa Srbije i Crne Gore, ali i među državama Zapadnog Balkana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 19. septembra da crnogorski predsednik Milo Đukanović nastavlja da plaši građane Crne Gore lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, optužujući Beograd da se mešao u unutrašnje stvari te države.

"Ko to preti Crnoj Gori iz Srbije, ko osporava državu Crnu Goru i njenu spoljnopolitičku orijentaciju? Jedino što Srbiju interesuje jesu prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", naveo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Crnogorsko Ministarstvo je u saopštenju navelo neke od primera "nemešanja" Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Prijetnje i 'dobronamerna' upozorenja o 'bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori' preporuke da je za 'rušenje Djukanovća potrebno jedinstvo svih drugih', kao i usijana nacionalistička retorika kojom je g-din Dačić pozivao da se građanima Srbije koji o Crnoj Gori, njenoj politici i njenoj vlasti ne misle isto kao on 'oduzme srpsko državljanstvo', samo su manji i benigniji isečak iz širokog opusa izjava srpskog ministra spoljnih poslova", navodi se u regovanju.

Kako se dodaje, sličan, "možda još groteskniji, ali i izraženo militaristički ton, primeren ediciji nemešanja Srbije" u crnogorska pitanja, mogao se čuti u izjavama ministra odbrane (Aleksandra) Vulina.

Iz ministarstva su naveli da "za svojim kolegama nije zaostajao ni ministar zdravlja (Zlatibir) Lončar uveravanjima da čini sve da se Crnogorci što je moguće više potiskuju iz zdravstvenog sistema Srbije, ili omalovažavanjem zdravstva u Crnoj Gori izjavama da "oni tamo nemaju ni laboratorije".

"Pored srpskih političara kampanji 'nemešanja' svoj doprinos su davali i crkveni velikodostojnici", navodi se u saopštenju.

Ministartsvo vanjskih poslova Crne Gore je ukazalo i na srpske medije koji su, kako ističu, "punih osam meseci vodili nezapamćenu kampanju protiv susedne zemlje".

XS
SM
MD
LG