Dostupni linkovi

Lukašenko optužuje SAD i njene saveznike za podsticanje protesta u Belorusiji


Aleksandar Lukašenko

Autoritarni lider Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Sjedinjene Američke Države (SAD) i njene saveznike za podsticanje masovnih demonstracija protiv njegove vladavine.

U dugom govoru pred najvišim zvaničnicima, beloruski predsednik je optužio Zapad da pokušava da "uništi Belorusiju" ignorišući rezultate prošlomesečnih izbora i da umesto toga pokušavaju da „organizuju revoluciju“ i oduzme mu vlast nakon gotovo tri decenije vladavine, javila je državna agencija Belta, a preneo AP.

Lukašenko je izneo optužbe da su aktulene proteste kojima se dovodi u pitanje njegova pobeda 9. avgusta „organizovale Sjedinjene Države“ i „njihovi sateliti - Poljska, Litvanija, Češka i nažalost Ukrajina“, koji su, kako je rekao, pokušali da organizuju takozvanu „obojenu revoluciju“ sa ciljem da „naruši suverenitet, pa čak i teritorijalni integritet Belorusije“.

„Nismo dozvolili da se njihovi planovi ostvare i nećemo to ni dozvoliti“, istakao je Lukašenko.

Sve navedene zemlje negirale su ranije slične Lukašenkove tvrdnje.

Demonstranti u Belorusiji već šestu nedelju traže ostavku Aleksandra Lukašenka, smatrajući da je njegov reizbor bio namešten i zahtevaju okončanje njegove 26-godišnje autoritarne vladavine.

Sjedinjene Države i Evropska unija kritikovale su izbore kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da započne razgovore sa opozicijom, što je on odbio.

"Imali smo izbore i dobili smo rezultat, tačka", rekao je Lukašenko pred najvišim zvaničnicima zemlje.

Mas: EU će razmatrati proširenje sankcija

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, najavio je u sredu da će njegove kolege iz zemalja članica EU u ponedeljak „razmatrati kako dalje sa sankcijama“.

"Otvoreno ću reći da će, ako nasilje nad mirnom opozicijom ne prestane, te mere morati da se prošire na znatno više ljudi, a onda ćemo morati da razgovaramo o gospodinu Lukašenku", rekao je Mas u sredu u nemačkom Parlamentu.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije (EU) saopštili su u Berlinu 28. avgusta, da su se složili da se uvedu sankcije za 20 visokih zvaničnika Belorusije, koji se sumnjiče da su umešani u izborne mahinacije i policijsko nasilje protiv opozicionih demonstranata nakon spornih predsedničkih izbora u toj zemlji.

U međuvremenu je ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak novi kredit za Belorusiju od 1,5 milijardi dolara kada je ugostio Lukašenka u crnomorskom letovalištu Sočiju. Takođe, na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom koji je danas tokom posete Belorusiji razgovarao o produbljivanju vojne saradnje, Lukašenko je predložio da se planira još vojnih vežbi u budućnosti i rekao kako je od predsednika Rusije tražio novo oružje za Belorusiju.

Nemački ministar spoljnih poslova ocenio je da Rusija "snosi veoma posebnu odgovornost" s obzirom na bliske veze sa Belorusijom i upozorio da će „Moskva dosadašnjom bezuslovnom podrškom Lukašenku sigurno izgubiti simpatije ljudi u Belorusiji".

XS
SM
MD
LG