Dostupni linkovi

Putin najavio da će Rusija Minsku posuditi 1,5 milijardi dolara


Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko, 2017.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je tokom razgovora u ponedjeljak s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom da je Rusija dogovorila zajam od 1,5 milijardi dolara s Minskom, ali da bi bjeloruski narod trebao krizu riješiti bez stranog miješanja, prenosi Reuters.

Osim najave o zajmu, za kojeg je Putin rekao da se premijer Mihail Mišustin dogovorio tokom nedavne posjete Minsku, ruski predsjednik je dao dodatnu podršku Lukašenku rekavši da će se nastaviti i odbrambena saradnja dvije zemlje.

Putin je također rekao da smatra da je prijedlog Lukašenka za provođenje ustavne reforme logičan i pravodoban.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko suočen, posljednjih mjesec dana, sa do sada neviđenim protesnim pokretom, u ponedeljak je stigao u Soči zbog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dvije zemlje, koje su mjesecima imale komplikovane odnose, razgovarat će o produbljivanju političkih i ekonomskih veza u trenutku kada Lukašenko traži da učvrsti podršku Moskve u odbrani od protesta protiv njega, javio je AFP.

Posljednjih godina Lukašenko, na vlasti od 1994, optužio je više puta svog istorijskog saveznika Rusiju da hoće od Bjelorusije napraviti vazala i odbacio ideju Moskve o produbljivanju Unije koja postoji između dvije zemlje.

Čak je pred predsjedničke izbore 9. avgusta optužio Moskvu da djeluje protiv njega.

Međutim, od kada su prije mjesec dana počeli protesti protiv njega u Bjelorusiji i osuda njegovog reizbora kao prevare, Lukašenko je napravio zaokret od 180 stepeni i zatražio rusku podršku protiv, kako tvrdi, zapadne operacije da ga destabilizuje.

U Rusiji kruže glasine da bi Moskva mogla iskoristiti situaciju da nametne Minsku čvršću uniju koju je do sada Lukašenko odbijao u ime suvereniteta i nezavisnosti zemlje.

Bjeloruski opozicionari, od kojih je većina ili uhapšena, ili protjerana iz zemlje posljednjih sedmica, insistiraju da je njihov pokret usmjeren protiv Lukašeneka i da nije ni proruski, ni prozapadni.

Policija je privela 774 osobe tokom velikih demonstracija u nedjelju, 13. septembar, širom Bjelorusije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje.

U glavnom gradu Minsku privedeno je 500 ljudi, navodi se u saopštenju.

Najmanje 100.000 demonstranata izašlo je u nedjelju na ulice Minska na demonstracije protiv predsjednika Lukašenka.

XS
SM
MD
LG