Dostupni linkovi

Lukašenko izjavio da je od Putina tražio da Belorusiju snabde oružjem


Aleksandar Lukašenko i Sergej Šojgu

Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u sredu da je od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražio da Belorusiju snabde oružjem, javlja Rojters i ukazuje da zahtev dolazi u trenutku u kome se Belorusija suočava sa masovnim protestima nakon spornih predsedničkih izbora.

Tokom razgovora sa ruskim ministrom odbrane, Sergejem Šojguom u Minsku, Lukašenko je rekao da je „od predsednika Rusije tražio nekoliko novih vrsta oružja“, prenosi Rojters i ukazuje da Lukašenko nije precizirao koje je oružje u pitanju.

„Možemo držati situaciju pod kontrolom ne samo u Belorusiji, već i duž naših granica“, rekao je Lukašenko ministru Šjguu, preneo je Rojters pozivajući se na državnu novinsku agenciju Belta.

Rusija i Belorusija trenutno održavaju zajedničke vojne vežbe pod imenom „Slovensko bratstvo 2020“. Vežbe su u Belorusiji počele 14. septembra i trajaće do kraja meseca.

Lukašenko je rekao da bi dve zemlje trebale da planiraju više sličnih vežbi.

Podsetimo da je na vežbi „Slovensko bratstvo 2020“ bilo najavljeno i učešće Srbije, ali je 9. septmebra saopšteno da je odustala. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tada je rekao da je odluka doneta zbog toga što se Srbija nalazi pod „strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije“. Istovremeno je saopštio da Srbija, na šest meseci, zamrzava „učešće u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima“ i sa ostalim vojnim partnerima.

Protesti u Belorusiji počeli su posle izbora 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko ostvario pravo na šesti mandat, osvojivši više od 80 odsto glasova.

Demonstranti ne priznaju rezultate izbora, ocenjujući ih pokredanim.

Opozicione grupe sada pozivaju na nove izbore, kao i na puštanje političkih zatvorenika, te na nezavisnu istragu u vezi policijskog nasilja prema demonstrantima nakon izbora.

SAD i EU osudile su predsedničke izbore kao neslobodne i nepoštene, pozivajući Lukašenkovu vladu da se angažuje u dijalogu sa opozicijom.

Takođe, zatraženo je oslobađanje svih beloruskih aktivista, a najavljuju se i moguće sankcije.

XS
SM
MD
LG