Dostupni linkovi

Čović: Stav SDA da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo


Dragan Čović

Nakon sastanka s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, oglasio se i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović.

On je izjavio da potpisnici sporazuma u Mostaru imaju obavezu implementirati ga do 17. decembra, kada je u pitanju Mostar i Gradsko vijeće, a da iduće godine u Parlamentarnoj skupštini BiH budu izmjene Izbornog zakona BiH, prenosi Federalna novinska agencija.

"Čini mi se da i dalje postoji stav SDA da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo. Naš stav je da u tom vremenu to moramo uraditi inače sporazum ne važi", istakao je Čović.

Glavna tema sastanka lidera ove dvije stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH bile su izmjene Izbornog zakona BiH.

"Čemu izbori, čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora", rekao je Izetbegović nakon sastanka na kojem je, kako tvrdi, insistirao da se prvo implementiraju rezultati iz 2018. godine i formira vlast na federalnom nivou.

"Dvije godine smo već bez zanovljenog federalnog nivoa vlasti, i evo, već osam mjeseci bez popunjenog Ustavnog suda Federacije BiH. Na tome insistira SDA i mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne završe lokalni izbori, jer bilo kakvo rješenje da osmislimo, da je najbolje, u ovom predizbornom vremenu će biti napadnuto od strane drugih stranaka", smatra Izetbegović.

Pregovori o izmjenama zakona dio su paketa kojeg su Čović i Izetbegović dogovorili u junu. Potpisivanjem Sporazuma o Mostaru omogućeno je Mostarcima da nakon 12 godina izađu na lokalne izbore i odaberu Gradsko vijeće Grada Mostara.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je 23. jula izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara i oni će biti održani 20. decembra ove godine, potvrdio je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

Sporazumom potpisanim 17. juna u Mostaru dvije stranke su se opredijelile i za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

Izetbegović je nakon sastanka u Sarajevu također komentirao posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, tokom koje se sastaje s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanović i premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH, Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete, gospodin Milanović je pozvan od strane Bosne i Hercegovine u zvaničnu posjetu. Pozvati gospodina Dodika zaobilazeći Džaferovića je veoma loša poruka, u izvjesnoj mjeri to je potvrda priča o saradnji Srba i Hrvata na račun Bošnjaka. To je podrška politici koju Dodik predstavlja", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da se pitanja poput formiranja Vlade Federacije BiH, bar što se tiče SDA, mogu riješiti već ove sedmice. Također je rekao da je uz pomoć međunarodne zajednice i pitanje izbora u Mostaru, koje je izgledalo nerješivo, riješeno, kao i spor Makedonije s Grčkom u vezi naziva države.

XS
SM
MD
LG