Dostupni linkovi

CIK donio odluku o održavanju izbora u Mostaru 20. decembra


Mostar
Mostar

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je u četvrtak 23. jula izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara i oni će biti održani 20. decembra ove godine, saopštio je na konferenciji za novinare u Sarajevu Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

Bakalar je podsjetio kako je danas (četvrtak 23.juli) krajnji rok, 150. dan, kada se po zakonu moraju raspisati izbori.

"Nakon 12 godina građani Mostara će moći glasati na lokalnim izborima. Jedan od razloga da CIK raspiše izbore u Mostaru bio je da se oni održe u istoj godini kada i lokalni izbori na nivou BiH," kazao je Bakalar.

Predsjednik CIK-a je istakao kako je održavanje lokalnih izbora u Mostaru jedan od 14 ključnih uslova Evropske unije za BiH.

„Svima je poznato da je strategijom vanjske politike BiH koju je usvojilo Predsjedništvo BiH 2018. godine, jedan od glavnih ciljeva punopravno članstvo BiH u EU. Stoga mislim da je ispunjavanje ovih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ključno“, naglasio je Bakalar.

U Gradsko vijeće birat će se 35 vijećnika iz 7 izbornih jedinica, od toga je 6 gradskih područja te sa centralne gradske liste.

Ovogodišnji pregovori o ispunjavaju presude i donošenje novih pravila o provođenju izbora motivirani su pritiskom međunarodne zajednice i presudom Suda u Strazburu u predmetu "Baralija protiv BiH".

Lideri Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su u Istočnom Sarajevu 17. juna Sporazum o Mostaru. Nakon toga izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbore u Mostaru usvojene su u Parlamentu BiH.

Lokalni izbori u Mostaru su posljednji put održani 2008. godine. Od tada do danas stranke na vlasti u tom gradu - SDA i HDZ BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, a nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

Kompletnu priču "Kako je Mostar dobio izbore" čitajte ovdje.

XS
SM
MD
LG