Dostupni linkovi

Hong Kong protiv zahtjeva SAD-a o izvoznoj oznaci 'Made in China'


Hong Kong
Hong Kong

Hong Kong je Sjedinjenim Državama podnio formalni prigovor zbog zahtjeva za etiketom "Proizvedeno u Kini" ('Made in China') na robi koja se izvozi iz ovog kineskog poluautonomnog grada, rekao je kongkonški tajnik trgovine 16. rujna.

Potez Washingtona prošlog mjeseca uslijedio je nakon kineskog nametanja zakona o nacionalnoj sigurnosti bivšoj britanskoj koloniji i američke odluke o ukidanju posebnog statusa koji je Hong Kongu omogućio drugačiji tretman od ostatka Kine, prenio je Reuters.

Sada su vlasti Hong Konga u nedoumici zbog toga što su morale odbiti etiketu "Proizvedeno u Kini" u vrijeme kada surađuju s aktivistima koji se protive Kini i gradskoj propekinškoj vladi.

Ministar trgovine Edward Yau rekao je da je službeno zatražio od američkog konzulata da američkim trgovinskim dužnosnicima prenese zahtjev Hong Konga za povlačenje novih propisa.

"Takvi propisi suprotni su propisima WTO-a (Svjetske trgovinske organizacije) i krše naša prava kao zasebna carinska regija", rekao je Yau novinarima. "Mi smo zasebna i neovisna članica WTO-a."

Yau, koji se prvi put žalio na potez Washingtona u kolovozu, rekao je da je Hong Kong zadržao pravo da zatraži rješenje spora u WTO-u.

Ovaj potez dolazi dan nakon što je WTO presudio da su dodatne carine koje su Sjedinjene Države nametnule Kini 2018. godine u suprotnosti s globalnim trgovinskim pravilima.

Hong Kong se vratio pod kinesku vlast 1997. godine prema sporazumu o jednoj zemlji s dva sustava koji mu je obećavao visok stupanj autonomije tijekom narednih 50 godina.

Mnogi njegov neobuzdani kapitalizam, jamstva o širokom spektru prava i sloboda i neovisni pravni sustav pripisuju pomoći Hong Kongu da napreduje kao globalno financijsko središte i sučelje za Kinu i svijet, navodi Reuters.

No, kritičari kažu kako novi zakon o sigurnosti, usmjeren na aktivnosti koje Peking smatra subverzijom, secesionizmom, terorizmom ili dosluhom sa stranim snagama, učinkovito približava Hong Kong kineskom autoritarnom sustavu.

Pristalice zakona kažu kako će donijeti stabilnost nakon godinu dana antivladinih prosvjeda.

Sjedinjene Države produljile su do 9. studenog svoj rok za izvršenje etikete "Made in China", ranije do 25. rujna.

XS
SM
MD
LG