Dostupni linkovi

UN zabrinut zbog kineskog zakona, imenovan novi šef sigurnosti u Hong Kongu


Suzavac na demonstrante tokom protesta u Hong Kongu zbog donošenja nacionalnog zakona, 1. juli
Suzavac na demonstrante tokom protesta u Hong Kongu zbog donošenja nacionalnog zakona, 1. juli

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazila je zabrinutost povodom "nejasnih i preširokih" odredbi kineskog nacionalnog zakona o sigurnosti za Hong Kong.

Portparol kancelarije Rupert Kolvil rekao je da odredbe mogu dovesti do pristrasnog tumačenja i krivičnog gonjenja aktivista, što bi predstavljalo kršenje prava na slobodno okupljanje i izražavanje.

"Uznemireni smo zbog hapšenja koja se već vrše prema ovom zakonu, koji je odmah stupio na snagu", rekao je Kolvil na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je rekao da su stotine ljudi već uhapšene i da je najmanje deset osoba optuženo od kada je zakon stupio na snagu prije dva dana.

"Zabrinuti smo da je definicija pojedinih prekršaja u zakonu nejasna i preširoka, te da ne postoji adekvatna razlika između nasilnih i nenasilnih djela", rekao je Kolvil.

Dodao je da to "može da dovede do diskriminatornog ili pristrasnog tumačenja i primjene zakona, što može da potkopa zaštitu ljudskih prava".

U međuvremenu, Kina je imenovala Ženga Jansionga za šefa nove sigurnosne agencije u Hong Kongu, prenio je Bi-Bi-Si.

Jansiong je najpozantiji po ulozi koju je imao tokom rješavanja pitanja protesta povodom zemljišnog spora u južnom kineskom selu Vukan.

Nova agencija podređena je direktno Pekingu, a uspostavljena je radi provođenja novog zakona koji je usmjeren protiv secesije, subverzije i terorizma. Za kršenje zakona može biti izrečena i kazna doživotnog zatvora.

Najmasovniji protesti u svetu od 1989. godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG