Dostupni linkovi

Kineski parlament usvojio Zakon o nacionalnoj bezjednosti


Proslava nakon što je usvojen Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, u Hong Kongu, Kina, 30. juna 2020.
Proslava nakon što je usvojen Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, u Hong Kongu, Kina, 30. juna 2020.

Kineski parlament usvojio je u utorak Zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong, što je najveća izmjena u nekadašnjoj britanskoj koloniji od njenog povratka pod kinesku upravu prije 23 godine.

Očekuje se da će državni mediji tokom dana objaviti detalje zakona koji je usvojen uprkos prošlogodišnjim prodemokratskim protestima tokom kojih je često bilo nasilja.

Zakon je usmjeren protiv subverzije, terorizma, separatizma i saradnje sa stranim snagama.

SAD, Britanija i ostale zapadne zemlje smatraju da ovaj zakon narušava visok stepen autonomije Hong Konga koja je gradu garantovana kada je prešao pod kinesku upravu 1. jula 1997. godine.

Lider gradske uprave Keri Lam rekla je na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare da nije prikladno da ona komentariše zakon pošto sastanak u Pekingu još traje, ali je kritikovala SAD i rekla da se Hong Kong neće uplašiti nikakvih sankcija.

Vašington je pokrenuo proces ukidanja specijalnog statusa Hong Konga u zakonu SAD, obustavljajući izvoz robe iz sfere odbrane i ograničavajući pristup ove teritorije naprednim tehnološkim proizvodima.

Lau Siju Kaj, potpredsjednik analitičke grupe kineske Vlade u kancelariji za Hong Kong i Makau, rekao je Rojtersu da je zakon usvojen jednoglasno sa 162 glasa "za".

Očekuje se da će odmah stupiti na snagu.

XS
SM
MD
LG