Dostupni linkovi

WTO: Nelegalne carine SAD na robu iz Kine


Ilustracija
Ilustracija

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) izjavila je u utorak da su carine koje je uveo predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump na kinesku robu u iznosu većem od 200 milijardi dolara nezakonite, prema pravilima ovog globalnog trgovinskog tijela.

Ovo je prva odluka trgovinskog tijela sa sjedištem u Ženevi u kojoj su presudili protiv niza carina koje je administracija predsjednika Donalda Trumpa uvela brojnim zemljama, navodi AP.

U svojoj odluci, tijelo za rješavanje sporova Svjetske trgovinske organizacije presudilo je protiv argumenta američke vlade da se Kina koristila štetnim praksama za američke interese na poljima koja uključuju krađu intelektualnog vlasništva i transfer tehnologije.

Presuda bi, u teoriji, omogućila Kini da također nametne carine na milijarde dolara američke robe. No, malo je vjerovatno da će imati mnogo uticaja u praksi, navodi AP, budući da se SAD mogu žaliti na odluku.

Žalbeni sud ove organizacije trenutno nije u funkciji - uglavnom zbog odbijanja Washingtona da prihvati nove članove u taj sud.

"Ovaj izvještaj panela potvrđuje ono što je Trumpova administracija govorila četiri godine: WTO je potpuno neadekvatna za zaustavljanje štetnih tehnoloških praksi Kine", rekao je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer u izjavi. Naveo je da su SAD iznijele "opsežne dokaze" o krađi intelektualnog vlasništva od strane Kine, a WTO nije ponudila nikakvo rješenje za to.

Kinesko ministarstvo trgovine saopćilo je da je presuda "objektivna i poštena" te da se nadaju da će Sjedinjene Države u potpunosti poštovati odluku Svjetske trgovinske organizacije i poduzeti praktične mjere kako bi održali multilateralni trgovinski sistem, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG