Dostupni linkovi

CIK provjera prijave za glasanje izvan BiH


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u procesu je provjere i obrade prijava za glasanje putem pošte za predstojeće lokalne izbore, saopšteno je u utorak 8. septembra iz ove institucije.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15. novembra 2020. godine, a prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) prijavio se velik broj glasača iz inostranstva.

U vezi sa tim, iz CIK-a ističu, potrebno je da sva lica koja su dostavila prijave za glasanje putem pošte redovno prate status realizacije svoje prijave za glasače van BiH posredstvom internet stranice CIK-a (izbori.ba).

Nakon obrade prijava birača za glasanje van BiH, biće sačinjen izvještaj na osnovu kojeg će CIK BiH donijeti odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

Iz CIK-a je saopšteno da je za lokalne izbore dostavljen mnogo veći broj prijava glasača za glasanje van BiH u odnosu na prethodne izborne cikluse.

CIK je, radi efikasnosti u obradi predmetnih prijava, te okolnosti da se ova aktivnost odvija u okolnostima pandemije COVID-19, organizovala rad postojećeg i dodatno zaposlenog osoblja u više smjena, a sve s ciljem blagovremenog okončanja registracije svih validnih prijava za glasanje van BiH, saopšteno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je 7. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog kašnjenja usvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

XS
SM
MD
LG