Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Rusiji: Ključni test Putinove Jedinstvene Rusije


Glasanje na regionalnim izborima u Novosibirsku, 13. septembar 2020.
Glasanje na regionalnim izborima u Novosibirsku, 13. septembar 2020.

Državljani Rusije izašli su u nedelju ujutru na birališta, u glavnom danu glasanja na regionalnim i lokalnim izborima, kao i na izborima za poslanike regionalnih skupština.

U 41 regionu, pravo glasa ima oko 35 miliona glasača što je otprilike trećina zemlje.

Ovi izbori smatraju se i presudnim testom za sve nepopularniju vladajuću stranku „Jedinstvena Rusija“ predsednika Vladimira Putina, uoči nacionalnih, zakonodavnih izbora 2021. godine.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nisu pozvani da prate glasanje.

Izbori se održavaju manje od mesec dana nakon trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog (Aleksei Navalny), koji je trenutno hospitalizovan u Berlinu zbog sumnje da je bio izložen nervnom toksinu Novičoku sovjetske proizvodnje.

Lokalni i regionalni izbori u Rusiji uobičajeno traju jedan dan i održavaju se druge nedelje u septembru. Ove godine se, međutim, odstupilo od ove prakse, zbog pandemije korona virusa. Glasanje je počelo 11. septembra i traje tri dana, a današnji dan glasanja označen je kao glavni.

Putinovi kritičari tvrde međutum da je to pokušaj da se falsifikuju rezultati u korist njegove Jedinstvene Rusije.

Nezavisna grupa za praćenje izbora „Golos“ je u izveštaju objavljenom u julu, navela da su državnici „iskoristili epidemiološku situaciju kao izgovor da učine izborni sistem još ne-transparentnijim i podložnan manipulaciji, uključujući direktne falsifikate“.

„Trenutni izbori održavaju se u najgorem zakonodavnom okviru u poslednjih 25 godina“, zaključuje se u ovom izveštaju.

Istvoremeno, izveštaju pokazuju da su u mnogim regionima kampanje bile narušene diskvalifikacijama protiv-kandidata „Jedinstvene Rusije“, napadima na opozicione kandidate i njihove radnike u kampanji i uništavanjem predizbornog materijala.

U Novosibirsku je 8. septembra nekoliko radnika opozicionog pokreta Novosibirsk-2020 zatražilo medicinsku pomoć nakon što su dvojica neidentifikovanih muškaraca bacili bocu sa nepoznatom hemikalijom u sobu u kojoj su desetine ljudi prolazile obuku za praćenje izbora.

U gradu Nevel u Pskovskoj oblasti, nepoznate osobe su tokom noći delile letke za koje se pretpostavlja da su citirani iz "presretnutog" razgovora u pokušaju povezivanja regionalnog lidera „Jabloka“ sa prognanim bivšim oligarhom i Putinovim kritičarem Mihailom Hodorkovskim (Mikhail Khodorkovsky).

Pad rejtinga 'Jedinstvene Rusije'


Putinova popularnost u padu je već nekoliko meseci, posebno nakon napora Kremlja početkom ove godine da prepravi ustav kako bi mu omogućio da ostane na vlasti sve do 2036. godine.

Jedinstvena Rusija je još manje popularna, sa samo 31 odsto Rusa koji su izrazili spremnost da glasaju za nju, pokazalo je istraživanje nezavisne anketne agencije „Levada Center“, objavljeno 7. septembra.

Imidž stranke pokvaren je vodećom ulogom u sprovođenju kontroverznog nacionalnog referenduma o ustavnim revizijama, znatno poniženom penzijskom reformom koja je povećala starosnu granicu za odlazak u penziju, navodima o masovnoj korupciji na lokalnom i nacionalnom nivou na koje nije pružen odgovor i nezadovoljstvom javnosti ekonomskim ispadima od izbijanja pandemije korona virusa.

’Ništa novo nemaju da ponude’


Stranka je u totalnoj krizi“, ocenio je politički analitičar iz Moskve Aleksander Kinjev za zgenciju AFP. „Nema apsolutno ništa novo da ponudi“, ističe Kinjev.

Izbori se održavaju i u kontekstu nedelja masovnih protesta u sibirskom regionu Habarovsk protiv smenjivanja popularnog guvernera koji je izabran 2018. godine, kao i nakon više od mesec dana protesta u susednoj Belorusiji protiv spornih predsedničkih izbora koji su predsedniku Aleksandru Lukašenku dali šesti mandat.

'Pametno glasanje' pristalica Navaljnog


Saveznici teško bolesnog lidera opozicije Navaljnog, promovišu inicijativu koju su razvili i pokrenuli 2019. godine, a koju nazivaju „pametnim glasanjem“, čiji je cilj objedinjene opozicije svih profila u suprotstavljanju moći „Jedinstvene Rusije“.

Prema sistemu, glasači mogu svoju adresu da unesu u posebnu aplikaciju koja će im dati spisak kandidata za koje se smatra da će najverovatnije pobediti rivale iz „Jedinstvene Rusije“, bez obzira na pripadnost njihovoj stranci.

„Naša strategija je da povećamo izlaznost među glasačima i da osiguramo da ti glasovi budu koncentrisani za određenog kandidata i da se ne rasipaju“, rekao je radnik kampanje pristalica Navaljnog u Novosibirsku, Danil (Daniil) Markelov za Radio Slobodna Evropa.

Tako je u regiji Irkutsk, aktuelni predsednik Igor Kobzev, koga podržava Kremlj, suočen sa velikim izazovom bivšeg oficira Federalne službe bezbednosti Mihaila Ščapova iz Komunističke partije. Kobzev je u region doveden 2019. godine nakon što je bivši komunistički guverner podneo ostavku, navodno pod intenzivnim pritiskom Kremlja.

U severnom delu Arhangelska, kandidata „Jedinstvene Rusije“ Aleksandra Cibulskog izaziva bivša zamenica Dume Irina Čirkova iz nacionalističke Liberalno-demokratske partije Rusije.

Popularnost „Jedinstvene Rusije“ u ovom regionu pada usled kontroverznog predloga koji podržava zvanična Moskva, a prema kome se predviša da tamo bude izgrađena ogromna deponija. Iako su se i Cibulski i Čirkova javno usprotivili deponiji, glasači projekat snažno povezuju sa „Jedinstvenom Rusijom“.

Snage okupljene oko Navaljnog očekuju uspeh i u sibirskom gradu Tomsku, gde je Navaljni bio u poseti kada je bio otrovan pre nego što je krenuo na let za Moskvu.

„Jedinstvena Rusija“ trenutno ima 32 od 37 mesta u gradskom veću Tomska, ali snažna baza podrške Navaljnom u gradu mogla bi da se aktivira nakon napada na njihovog lidera.

XS
SM
MD
LG