Dostupni linkovi

Regionalni izbori - test Putinove Jedinstvene Rusije


Učesnik protesta u Habarovsku drži sliku kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog
Učesnik protesta u Habarovsku drži sliku kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog

Ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija na nizu regionalnih i lokalnih glasanja u nedelju, 13. septembra, biće na najvećem testu pred parlamentarne izbore sledeće godine, dok se stranka predsednika Vladimira Putina suočava s padom popularnosti usled slabljenja ekonomije, posledica korona virusa i nezadovoljstva građana, pišu svetski mediji.

Putinova mašina

Regionalni izbori u nedelju predstavljaju najvažniji test popularnosti partije Vladimira Putina uoči parlamentarnih izbora sledeće godine, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Slaba ekonomija i uticaj pandemije COVID-19 doprineli su raspaljivanju gneva javnosti koji je podstaknut specifičnim lokalnim pitanjima uz osećaj glasača da ih je napustila ili ignorisala Jedinstvena Rusija, koja ima apsolutnu većinu u nacionalnom parlamentu, ali čija popularnost je, kako navodi britanski list, prošlog meseca pala na rekordno nizak nivo.

Tom Adšed (Tom Adshead), direktor istraživanja u kompaniji Makro-advajzori (Macro-Advisory) za strateški konsalting kaže da su ovi izbori proba za 2021. i da treba da pokaže Putinu da "mašina radi" i da ne treba da brine za sledeću godinu, navodi britanski list, ali dodaje da "mašina pokazuje znake kvarova".

Protesti u Habarovsku održavali su se dva meseca pošto je tamošnji guverner uhapšen a Kremlj postavio drugog, podstakvši slične demonstracije širom zemlje i, kako piše Fajnenšl tajms, mada izbori neće biti u tom regionu na Dalekom istoku, opozicioni kandidati ciljaju na druge regione gde je primećeno nezavodoljstvo birača.

Popularnost Jedinstvene Rusije, prema istraživanju državnog anketara, pala je prošlog meseca na 30,5 odsto, dok je na parlamentarnim izborima 2016. osvojila 54,2 odsto. Od tada je realan prihod pao u tri od četiri godine, podignut prag za odlazak u penziju, a Rusija je sada četvrta u svetu po broju zaraženih korona virusom. Fajnenšl tajms ukazuje da je pandemije nesrazmerno pogodila regione u Rusiji, pošto su bolnice i budžeti za zdravstenu negu daleko lošiji nego u prestonici i mnogi od njih su i dalje pod različitim merama ograničenja.

Kremlj je poslednjih nedelja pokušao da umanji značaj mogućeg gubitka većine, ali su, navodi list, ipak korišćene različite administrativne prepreke da se potencijalni izazivači izbace iz trke. S druge strane, najverovantiji dobitnik slabih rezultata Jedinstvne Rusije mogle bi biti partije iz takozvane sistemske opozicije, odnosno stranke koje Kremlj odobrava i koje nude glasačima izbor, ali obično podržavaju Putina u ključnim nacionalnim pitanjima.

Kampanja Navaljnog

Regionalni izbori su obično dosadni i predvidivi, ali na Putinovu nesreću izbori u Rusiji u nedelju neće biti nijedno od ta dva, ocenjuje kolumnistkinja Blumberga (Bloomberg) Klara Fereira Markes (Clara Ferreira Marques) i ističe da je dramatično trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog još jedan u niza događaja zbog kojih će Kremlju biti teže nego ikada ranije da garantuje željeni rezultat.

Pored Habarovska, gde se protestovalo zbog hapšenja guvernera koji je pobedio kandidata Kremlja 2018, nezadovoljstvo je vidljivo i drugde - od ekoloških protesta u Baškortostanu do neujednačenih rezultata na ustavnom referendumu ranije ove godine, ukazuje se u tekstu. U arktičkim i dalekoistočnim regionima Murmansk i Kamčatka oko trećina glasača nije podržala ustavne promene koje su omogućile Putinu da bude na vlasti još 12 godina, dok je na nacionalnom nivou podrška bila oko 80 odsto.

Napad na jednog od najistaknutijih Putinovih kritičara nije pokrenuo značanije proteste, ali to ne znači da neće ohrabriti građane da izađu u većem broju i podrže inovativan pristup Navaljnog u suočavanju s nameštenim sistemom, ocenjuje Fereira Markes. Navaljni je prošle godine za lokalne izbore pokrenuo kampanju "pametnog glasanja" i pozvao glasače da podrže kandidata s najboljim šansama za pobedu nad predstavnikom vladajuće partije, navodi kolumnistkinja Blumberga i ističe da je ta kampanja donela rezultate. A sada bi još više njih moglo da posluša njegov savet.

Time se sakupljaju rasuti opozicioni glasovi, ali i otkidaju glasovi od Jedinstvene Rusije, a još važnije, građanima se uvodi političko nadmetanje kao realna ideja, ističe Fereira Markes i ukazuje da ta kampanja nije usporena u odsustvu Navaljnog.

Dok krajni cilj opozicije da se Putin svrgne deluje daleko, izbori za lokalne i regionalne parlamente, preko kampanje Navaljnog, ekonomske boli i opšteg nezadovoljstva mogu naneti dosta štete i poslati upozorenje za 2021, zaključuje kolumnistkinja Blumberga.

Hemikalije i pretresi

Štab opozicionih kanidata koje je podržao Navaljni u Novosibirsku, najvećem gradu u Sibiru, evakuisan je pošto je u utorak, 8. septembra, u zgradu bačena flaša s neidentifikovanom hemikalijom, piše Tajms (The Times), ukazujući da je i sam Navaljni bio u tom gradu da promoviše opozicione kandidate kada je prošlog meseca otrovan novičokom.

Opozcioni političar Sergej Bojko rekao je da je u zgradi bilo oko 50 ljudi, a da je dvoje njegovih pristalica odvedeno u bolnicu. Jedan od njih je rekao da su lekari isprva odbili da mu pruže pomoć kada su saznali da podržava Navaljnog.

Među izborima koji se održavaju u nedelju, posebno će biti praćeno glasanje u Novosibirsku, ukazuje londonski list i dodaje da Putinova Jedinstvena Rusija ima 33 od 50 mesta u lokalnom parlamentu, ali da je njen rejting pao usled velikog siromaštva.

Kritičari Kremlja se često suočavaju s nasiljem, ističe Tajms, dodajući da je Navaljni 2017. skoro izgubio desno oko posle napada hemikalijom, a Boris Nemcov, još jedan kritičar Putina, ubijen je 2015. godine.

Policija je u sredu, 9. septembra, izvršila pretres kancelelarija opozicione grupe Otvorena Rusija u Moskvi i domove nekoliko opozicionih kandidata za lokalne izbore, što su kritičari Kremlja opisali kao zastrašivanje, prenosi Rojters (Reuters).

Otvorena Rusija, koju finansira kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, navela je da su policijski pretresi izvedni u okviru stare istrage Jukosa, bivšeg naftnog giganta koji je posedovao Hodorkovski.

Međutim, aktivisti Otvorene Rusije kažu da je očigledno da nezavnisni kandidati i kancelarije Ujedinjenih demokrata "nisu povezane s Jukosom" i da je reč o aktu pritiska i nezakonja države u interesu Jedinstvene Rusije.

Odnos preme Putinovim političkim protivnicima je pod međunrodnom pažnjom otkada je Navaljni avionom prebačen u Nemačku prošlog meseca za lečenje od, kako kažu nemački lekari, trovanja retkim nervnim agensom, ukazuje Rojters, dodajući da Rusija tvrdi da nema čvrstih dokaza da je on otrovan.

XS
SM
MD
LG