Dostupni linkovi

Putinova partija u izbornoj bici sa komunistima


Bilbordi koji pozivaju ljude da glasaju protiv svih kandidata.

ULJANOVSK, Rusija - "Je li skuša zdravija od piletine?"

Bilbordi s apsurdnim izbornim sloganom pojavili su se širom ovog grada u regionu Volge u kojem živi oko 600.000 ljudi. Glasači će izaći na birališta 13. septembra na lokalnim izborima na kojima će, između ostalog, glasati za novu Gradsku dumu.

I po svemu sudeći, vladajuća partija Ujedinjena Rusija - koja dominira regijom više od 15 godina, ali koja je sada sve nepopularnija dok ekonomija slabi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Ostali džambo plakati pozivaju glasače da glasaju protiv svih kandidata. Cilj je, kažu predstavnici Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF), pretvoriti izbore u farsu i suzbiti odziv birača, olakšavajući vlastima lažiranje rezultata - i Ujedinjenoj Rusiji, koja je glavna politička podrška vertikalnoj strukturi vlasti predsjednika Vladimira Putina, kako bi zadržala svoj moć.

Komunisti su 20. avgusta uzvratili udarac, održavajući lažni sprovod za poštene izbore i svečano noseći kovčeg ulicama grada prije nego što su ga ostavili na stepenicama zgrade regionalne vlade.

Tokom ranog postsovjetskog razdoblja, regija Uljanovsk bila je kopča u takozvanom Crvenom pojasu agrarnih regija na jugozapadu Rusije koje su bile naklonjene komunistima. Glavni grad regije, Uljanovsk, bio je rodno mjesto i sovjetskog osnivača Vladimira Lenjina i Aleksandra Kerenskog, koji je bio na čelu privremene vlade koju su Lenjinovi boljševici svrgnuli 1917.

No, posljednjih 15 godina regija je pod vlašću guvernera Ujedinjene Rusije Sergeja Morozova. Položaj vladajuće partije je već neko vrijeme sve lošiji. Na lokalnim izborima 2018. godine KPRF je pobijedio u utrci partija za regionalno zakonodavno tijelo, iako je Ujedinjena Rusija držala većinu - pobjedom u mnogim ruralnim okruzima s jednim mandatom. Komunisti su također dobili većinu u Gradskom vijeću Dimitrovgrada, drugog po veličini grada u regiji u kojoj je Morozov bio gradonačelnik prije nego što je došao do guvernerske stolice.

Komunisti Uljanovska o vladajućoj partiji.
Komunisti Uljanovska o vladajućoj partiji.

Sada, kad je Putinova lična popularnost opala nakon oskudne mirovinske reforme, kontroverznih ustavnih izmjena i dopuna zbog kojih bi mogao ostati u Kremlju do 2036. godine, te ekonomskog pada uslijed pandemije izazvane korona virusom, Ujedinjena Rusija se suočava s još jednim krugom lokalnih izbora iz posebno slabe pozicije.

U Uljanovsku, kao i na ostalim nedavnim lokalnim izborima širom Rusije, kandidati Ujedinjene Rusije kandidiraju se kao "nezavisni" kako bi izbjegli izričito povezivanje s nepopularnim brendom. Partija je pripremila teren početkom godine promijenivši način izbora Gradske dume Uljanovsk - eliminišući mjesta na stranačkim listama umjesto kojih je kreirala 40 okruga s jednim mandatom.

Komunisti protiv komunista

Uz to, stranka Komunisti Rusije, na čelu s regionalnim zastupnikom Maksimom Surajikinom, igra ulogu "spojler" stranke koja je dobro finansirana. Čim je postupak registracije kandidata završen, Komunisti Rusije podnijeli su zahtjev sudu tražeći poništavanje registracija kandidata KPRF-a zbog tehničkih razloga.

Gradski sud prihvatio je zahtjeve diskvalifikujući 19 kandidata KPRF-a. Po žalbi, regionalni sud je vratio njih sedam na radno mjesto. Stranka se trenutno žali Vrhovnom sudu Rusije u vezi s ostalima.

"I oni će definitivno biti vraćeni", rekao je šef lokalnog KPRF-a i zamjenik Državne dume Aleksej Kurinij, pozivajući se na stranačko iskustvo u drugim regijama zemlje. "Ali, Vrhovni sud sastat će se ili uoči izbora ili nakon njih, tako da su naši drugovi potisnuti iz utrke. I nema presedana za poništavanje rezultata izbora zbog takve situacije."

Kurinij je primijetio da se gradska Izborna komisija Uljanovska nije trudila oko odbrane svoje odluke o registraciji kandidata, zbog čega njegova partija sumnja kako je cijela situacija od početka planirana.

Uljanovski 'drugi' komunisti
Uljanovski 'drugi' komunisti

"Komisija je pogrešno savjetovala jednog od naših kandidata da popuni prazno mjesto o zapošljavanju izrazom ‘privremeno ne radi’ umjesto ‘nezaposlen’, rekao je za RFE / RL. "I to je kasnije navedeno kao razlog za odbijanje njegove registracije. Nakon tolikog broja pogrešaka, Komisija je trebala biti raspuštena.

Izbornom komisijom rukovodi Vadim Andrejev, koji je također član regionalnog političkog vijeća Ujedinjene Rusije i zamjenik sekretara njegovog terenskog odjela. Zanemario je zahtjeve za intervju za ovaj članak.

"Ovo je politička borba", rekao je nezavisni kandidat Konstantin Tolkačjov, čijem je rivalu iz KPRF poništena registracija. "Govorimo o konkurenciji. Komunisti pate od vlastite nesposobnosti. Trebali su proučiti pravne presedane i posavjetovati se sa svojim moskovskim vodstvom."

Politička analitičarka sa sjedištem u Uljanovsku, Nina Dergunova, sigurna je da Komunisti Rusije rade po nalogu Ujedinjene Rusije. "Čini se kao da Ujedinjena Rusija nije uključena", rekla je, "ali očito je da Surajikin nije sam došao na tu ideju, već su ga potakli Ujedinjena Rusija ili kancelarija guvernera. Ali sve negativne povratne informacije otići će Surajikinu i Komunistima Rusije. A Ujedinjena Rusija će reći: 'Ovo je samo spor među komunistima’”.

Nezadovoljni birači postaju radikalni glasači

No, Nikolaj Vasin, drugi politički analitičar u Uljanovsku, nije uvjeren da će vladajuća partija izvući korist iz svoje taktike. Mnogi glasači još uvijek ne vole Ujedinjenu Rusiju i žele glasati za promjene koje bi mogle dovesti do radikalizacije. "To se događa kad se ljudima uskrati pravo na vlastiti izbor i kada se natjeraju da urade nešto drugo", rekao je. "A ovo stvara masovno nezadovoljstvo, to je činjenica. Teško je reći u kojem će obliku to nezadovoljstvo biti."

Na lokalnim izborima u Moskvi prošle godine, vlasti su diskvalifikovaale gotovo sve kandidate liberalno-opozicionih partija, što je izazvalo žestoke višesedmične proteste. Na izborima za regionalni parlament u Uljanovsku 2018. mnogi su kandidati KPRF-a također bili diskvalifikovani, a mještani su umjesto toga svoje glasove dali nacionalističkoj Liberalno-demokratskoj partiji Rusije na čelu s vatrenim političarom Vladimirom Žirinovskim.

"Kad birači vide da su njihovi kandidati diskvalifikovani i da iza toga stoje vlasti, mogli bi pružiti podršku nekome koga vlasti još manje vole", dodao je Vasin. "Ne razumiju svi dobro politiku. (...) Oštri sukob Ujedinjene Rusije i KPRF-a izmakao je kontroli i birači su se pogubili. Tako da bi svaki neočekivani kandidat mogao dobiti njihove glasove."

Birači u 18 ruskih regija izabrat će guvernera na izborima 13. septembra, dok će 11 regija birati članove regionalnih zakonodavnih tijela. Uz to, održat će se četiri posebna izbora za mjesta u Državnoj dumi, uz brojne opštinske i lokalne izbore. Putinova opozicija fokusirala se na lokalne izbore s ciljem slabljenja monopola političke moći Ujedinjene Rusije uoči parlamentarnih izbora 2021. godine.

"Kremlj još više pooštrava kontrolu, koristeći tehnike kao što su nove ovlasti za diskvalifikaciju neželjenih kandidata, za produžetak ranog glasanja, elektronsko glasanje, glasanje putem pošte i za neograničeno glasanje putem mobitela od kuće ili na improviziranim mjestima izvan uobičajenih biračkih mjesta - od kojih sve daju dovoljno prostora za manipulacije i prevare glasova od strane države", napisao je opozicionar Vladimir Kara-Murza u avgustu za Vašington post (The Washington Post). "Prema Golosu, nezavisnoj grupi za praćenje izbora, lokalni izbori 2020. ‘održat će se u najgorem zakonodavnom okviru u posljednjih 25 godina’".

XS
SM
MD
LG