Dostupni linkovi

Granice BiH otvorene za sve strane državljane sa negativnim PCR testom


Bh. - hrvatska granica, priejlaz Maljevac, arhivska fotografija
Bh. - hrvatska granica, priejlaz Maljevac, arhivska fotografija

Svi strani državljani od subote ujutru (12. septembar) mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu (BiH) ako imaju negativan PCR test na korona virus koji nije stariji od 48 sati do trenutka ulaska u BiH, saopšteno je iz Granične policije (GP) BiH.

Ova odluka, koju je Vijeće ministara BiH donijelo 10. septembra, na graničnim prelazima se primjenjuje od subote ujutru u šest sati.

Ulazak u BiH bez negativnog PCR testa na korona virus omogućen je za državljane Crne Gore, Srbije i Hrvatske kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovim supružnicima i maloljetnoj djeci, koji su državljani drugih zemalja, te posadi i kabinskom osoblju aviona, čije je krajnje odredište BiH.

Isto to važi za službe i timove civilne zaštite kada je njihov ulazak u BiH hitan i neodgodiv, vozačima i suvozačima teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu uz uslov da njihov boravak u BiH ne traje duže od 12 sati, kao i posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu.

Na taj način ulazak je omogućen je i za pripadnike vojnih snaga članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pripadnicima komande NATO-a i EUFOR-a u BiH, navode iz GP BiH.

Tako u BiH može ući i diplomatsko-konzularno osoblje akreditovano u BiH, koje prilikom ulaska osim diplomatske iskaznice Ministarstva vanjskih poslova, mora posjedovati i predočiti važeći pasoš.

Iz GP BiH navode da je ulazak bez negativnog PCR testa omogućen i za čelnike država i vlada kao i članove njihovih delegacija, čiji je dolazak i odlazak iz BiH najavljen Graničnoj policiji diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

Isto se navodi i za strance koji tranzituju preko područja BiH radi povratka u zemlju boravka, bez zadržavanja na području BiH.

Svi strani državljani obavezni su poštovati uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH, epidemioloških i zdravstvenih službi, saopšteno je iz GP BiH.

Vijeće ministara BiH (VM BiH) je 10. septembra donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca.

"Na taj način BiH je stvorila jednake uslove za sve države u svijetu” rekao je ranije predsjedavajući VM BiH, Zoran Tegeltija.

Inače, od 16. jula je državljanima zemalja Evropske unije i članica Šengenskog sporazuma omogućen ulazak i boravak u BiH, dok su bh. granice od 1. juna otvorene za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG