Dostupni linkovi

Tri premijera usaglasila otvaranje granica BiH za sve strane državljane


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (u sredini), Fadil Novalić (desno), primijer Federacije BiH, Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković, 2. septembar, 2020.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (u sredini), Fadil Novalić (desno), primijer Federacije BiH, Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković, 2. septembar, 2020.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je u srijedu 2. septembra nakon sastanka sa entitetskim premijerima koji je održan u Sarajevu kako su usaglasili da bh. granicu otvore za sve strane državljane koji budu imali negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

"Na taj način BiH je stvorila jednake uslove za sve države u svijetu, izuzev naših neposrednih susjeda za susjede koji su i do sada imali povlašteni položaj kada je u pitanju ulazak u Bosnu i Hercegovinu", naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je dodao kako će entitetske vlade u najkraćem roku to potvrditi na svojim sjednicama, kao i Vijeće ministara BiH, na narednoj sjednici.

Bosna i Hercegovina je od 1. juna otvorila granice za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske bez dodatnih ograničenja i uz pridržavanje epidemioloških mjera koje izdaju epidemiološki zavodi.

Na sjednici Vijeća ministara BiH 14. jula dopunjena je Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime je omogućen ulazak u zemlju i građanima zemlja članica Europske unije (EU) i zemlja članica Šengenskog prostora.

Novom odlukom bit će dozvoljen ulazak u BiH svim stranim državljanima.

Tegeltija je još dodao kako je s entitetskim premijerima razgovarao i o novom investicionom ciklusu i programima rasterećenja privrede.

''Dogovorili smo da u roku od 15 dana entitetske vlade pripreme program za novi investicioni ciklus kao i program za rasterećenje privrede. Tada ćemo ponovo imati sastanak i vidjeti šta dalje, '' kazao je Tegeltija.

Fadil Novalić, primijer Federacije BiH (FBiH) naglasio je kako će održati budžetsku ravnotežu uz pomoć stranog novca, a ne domaćeg jer će domaći ostaviti za privredne subjekte.

"Pokrenućemo investicionu potrošnju, kao potporu privrednim aktivnostima, te donijeti zakone koji će poboljšati poslovno okruženje,'' kazao je Novalić.

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković istakao je kako su takođe razmijenili mišljenje o mjerama koje preuzimaju entiteti u borbi protiv pandemije i očuvanju privrede u takvim okolnostima.

Tegeltija je kazao i kako je donesena odluka da se otvori proces pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog aranžmana, za koji je kazao, da je duže vrijeme blokiran ponajviše zbog pandemije.

On sastanak s čelnicima MMF-a očekuje u Sarajevu u oktobru, a vjeruje da bi pregovori mogli biti oknčani u roku od dva mjeseca.

"Ta sredstva će služiti kako bi se eliminisale posljedice koronavirusa, ali i pokrenuli novi investicijski ciklusi", kazao je on te naglasio da će biti otvoreni i pregovori s Evropskom komisijom oko makro finansijske pomoći, a insisitirat će se da ona ne bude vezana za jednu godinu, već pet ili šest godina.

Posljednja sredstva koja je BiH doznačio MMF izazvala su pravu političku krizu oko njihove podjele, a dugo su čekala raspoređivanje nižim nivoima na računu Centralne banke BiH.

XS
SM
MD
LG