Dostupni linkovi

Novi protest Izraelaca protiv Netanjahua


Protest u Jerusalemu, 5. septembar

Hiljade Izraelaca okupile su se u subotu, 5. septembra uveče ispred rezidencije premijera Izraela u Jerusalimu u vreme rekordnog porasta broja zaraženih korona virusom, pozivajući Benjamina Netanjahua da podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju, prenosi agencija AP.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Revolucija" i "Građani pišu ustav" dok su išli prema rezidenciji.

Na zgradu je projektovan znak s porukom "Dosta nam je tebe".

Premijeru Izraela je 24. maja 2020. počelo suđenje po optužbama za korupciju. Time je postao prvi premijer u istoriji Izraela kome se sudi dok je na funkciji.

Suđenje Netanjahuu je počelo nedelju dana nakon što je položio zakletvu i započeo peti mandat na mjestu šefa vlade.

U optužnici je navedeno da je Netanjahu od prijatelja milijardera dobio na poklon šampanjac i cigare vrijednosti više hiljada dolara, da je nudio usluge novinskom izdavaču i koristio svoj uticaj da pomogne bogatom magnatu telekomunikacija u zamjenu za povoljno izveštavanje na novinskom sajtu njegove kompanije.

Netanjahu je ranije odbacio sve optužbe, navodeći da je žrtva "lova na veštice" koje vode mediji, policija i tužioci.

Broj preminulih od COVID-19 u Izraelu premašio je 1.000 i izraelski lideri sada razmatraju da li da uvedu nove mere izolacije kako bi zaustavili brz dnevni porast infekcija.

Policija se sukobila sa demonstrantima nekoliko puta i upotrebila vodene topove da ih rastera sa glavnih ulica i trgova iako su u poslednjim nedeljama okupljanja bila mirnija, ali veća.

XS
SM
MD
LG