Dostupni linkovi

Netanjahu o optužbama za korupciju: Poštovaću odluku suda


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će o optužnici protiv njega za mito, zloupotrebu poverenja i prevaru, odlučiti sud, a on će poštovati presudu.Netanjahu neprekidno predvodi Izrael duže od decenije, a vrhovni tužilac ga je sada optužio za tri korupcionaška slučaja.

Savez partija centra "Plavo i belo" - rival Netnjahuovog konzervativnog Likuda, traži njegovu ostavku na sve funkcije: premijersku i tri ministarske.

Po zakonu Izraela, ministar mora da podnese ostavku ako je optužen, dok premijer mora da podnese ostavku samo ako bude proglašen krivim.

Netanjahu je najpre sinoć ocenio da je podizanje optužnice "državni udar" i da je to lični progon, optužbe za korupciju je nazvao i "lovom na veštice" i tokom čitave istrage kritikovao policiju i tužioce.

Prvi put u istoriji Izraela je premijer na dužnosti suočen sa suđenjem za krivično delo i odmah pozvan da podnese ostavku.

U optužnici je navedeno da je Netanjahu od prijatelja milijardera dobio na poklon šampanjac i cigare vrednosti više hiljada dolara, da je nudio usluge novinskom izdavaču i koristio svoj uticaj da pomogne bogatom magnatu telekomunikacija u zamenu za povoljno izveštavanje na novinskom sajtu njegove kompanije.

Od prevremenih izbora u septembru, Netanjahu je šef prelazne vlade, a formiranje nove još nije uspelo jer ni on, ni njegov rival Beni Ganc - vođa saveza "Plavo i belo", nisu uspeli da okupe dovoljnu koalicionu podršku za to.

XS
SM
MD
LG