Dostupni linkovi

Optužbe protiv Natanjahua produbile izraelsku političku krizu


Premijer Izraela Benjamin Natanjahu u parlamentu, 20. novembra 2019.
Premijer Izraela Benjamin Natanjahu u parlamentu, 20. novembra 2019.

Izrael je gurnut dublje u političku krizu koja traje već godinu dana, pošto je protiv premijera Benjamina Natanjahua podignuta optužnica za korupciju. Zemlja je već ušla na nepoznat teren, budući da ni posle dva izlaska Izraelaca na birališta ove godine vodeće stranke nisu mogle da obrazuju novu vladu.

Podizanje optužnice protiv premijera Benjamina Natanjahua za korupciju preti produbljivanjem političkog haosa i novom neizvesnošću u Izraelu koji izgleda ide ka trećim parlamentarnim izborima u godinu dana, dok se suočava s oštrim političkim podelama u zemlji i bezbednosnim izazovima u regionu, pišu svetski mediji.

Podizanje uloga

Najava optužnice protiv Natanjahua bi mogla da gurne Izrael u dublji politički haos pošto dva prethodna glasanja ove godine nisu donela jasnog pobednika koji bi obrazovao vladu, ocenjuje Volstrit džurnal (Wall Street Journal).

Natanjahu se sada bori i za svoju ličnu i političku budućnost, ističe američki list.

Izraelu prete treći izbori pošto ni Natanjahu ni njegov glavni rival s centra Beni Ganc iz partije Plavo belo nisu uspeli da obrazuju većinu. Sada su, ocenjuje Volstrit džurnal, ulozi za Natanjahua značajno veći, pošto mu položaj premijera omogućava bolju zaštitu od krivičnog postupka.

Tužilac Avičai Mandelblit je rekao da će Natanjahu biti optužen za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja. Natanjahu, koji negira optužbe, navodno je omogućavao usluge u zamenu za povoljno medijsko izveštavanje, kao i poklone vredne stotine hiljada američkih dolara, među kojima su šampanjac, cigare i nakit.

Pravni proces protiv Natanjahua bi mogao trajati mesecima, ako ne i godinama, a sadašnja vlada u tehničkom mandatu bi mogla usporiti proces, ukazuje Volstrit džurnal. Natanjahu zasad ne mora da podnese ostavku, a može da traži imunitet od parlamenta. Međutim, zbog situacije s vladom u tehničkom mandatu, parlamentarni odbor koji bi razmatrao taj zahtev ne zaseda, pa se proces može odložiti.

Dodatna neizvesnost i haos

Prva krivična optužnica protiv premijera Izraela na položaju produbljava političku paralizu u zemlji, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Ganc, bivši komandant vojske, priznao je u sredu da ne može da obrazuje vladu, zbog čega je po izraelskom ustavu taj zadatak sada na parlamentu i ako nijedan poslanik ne bude mogao da sastavi većinu s najmanje 61 poslanikom u naredne tri nedelje, biće raspisani treći izbori za manje od godinu dana. S optužnicama protiv Natanjahua, ocenjuje list, uneti su dodatna neizvesnost i haos u zemlji koja ne može da izabere novu vladu.

Mada je podrška Natanjahuove političke baze i dalje snažna, ističe Njujork tajms, ankete pokazuju da formalno podizanje optužnice može promeniti mišljenje mnogih, uključujući desničarske glasače.

Dok pojedini analitičari ocenjuju da bi predsednik Reuven Rivlin mogao oklevati da Natanjahuu opet poveri mandat za sastavljanje vlade, očekuje se i podnošenje peticije Vrhovnom sudu da presudi da Natanjahu mora podneti ostavku. Njujork tajms objašnjava da postojeći zakon nalaže da običan ministar u vladi mora podneti ostavku ako bude optužen, ali još nije utvrđeno da to važi i za premijera.

Korupcionaški slučaji premijera već su pomogli usponu Gancove Plavo bele stranke, a sada su ohrabrili i Natanjahuove rivale u njegovoj stranci Likud, gde se javljaju naznake nespokoja, navodi Njujork tajms. Mladi poslanik Gideon Sar tražio je stranačke izbore za izbor novog rukovodstva partije, navodeći da nije razumno očekivati da će Natanjahu, pošto posle dva izbora nije mogao da obrazuje vladu, uspeti posle trećih na kojima je dodatno opterećen krivičnim optužbama.

Optužbe

Natanjahu je optužen za primanje mita, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja koja su dugo delila Izraelce i bacala senku na političku scenu u zemlji, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press)

Skandali obuhvataju Natanjahuovu porodicu i njegov uži krug, s najmanje tri bliska saradnika koja su svedočila protiv njega. Izraelski premijer je negirao da je postupao nezakonito, tvrdeći da su optužbe protiv njega lov na veštice koji vode neprijateljski mediji, policija i tužioci.

Najteža optužba protiv Natanjuha, kako navodi AP, tiče se skandala u kojem je navodno uveo propise koji telekomunikacionoj kompaniji Bezeg (Bezeq) vrede stotine miliona dolara, u zamenu za povoljno izveštavanje o premijeru i njegovoj porodici na novinskom sajtu te kompanije. Optužnica u ovom slučaju uključuje mito, prevaru i zloupotrebu poverenja.

Policija je preporučila da se Natanjahu optuži i za prihvatanje skoro 300.000 dolara u poklonima od holivudskog mogula Arnona Milčana (Milchan) i australijskog milijardera Džejmsa Pekera (James Pecker). Policija navodi da je Natanjahu dobio nakit, skupe cigare i šampanjac, a da je radio u ime Milčana po pitanju vize SAD, pokušavao da mu omogući darežljive poreske olakšice i da je zastupao njegove interese na izraelskom medijskom tržištu. U ovom slučaju je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja.

U trećem slučaju policija je preporučila da se Natanjahu optuži zato što je jednom novinskom izdavaču nudio zakon koji bi oslabio njegovog glavnog rivala u zamenu za povoljno izveštavanje. I ovde optužnica obuhvata prevaru i zloupotrebu poverenja.

Izuzetan dan političke istorije Izraela

Krivične optužbe protiv Natanjahua koje guraju Izrael dublje u politički haos najavljene su u jednom od najneobičnijih dana u izraelskoj političkoj istoriji, ukazuje Rojters (Reuters), pošto je prethodno predsednik Rivlin rekao poslanicima da predlože kandidata koji bi formirao novu vladu.

Posle izbora u septembru ni Natanjahu, koji je nadugovečniji premijer zemlje, ni Ganc nisu uspeli da obrazuju većinu, što priprema teren za treće izbore u godinu dana, ocenjuje Rojters.

Poslanici imaju 21 dan da predlože nekog od 120 članova izraelskog parlamenta tj. Kneseta da obrazuje vladu i ako ni oni ne uspeju, Izraelci opet idu na glasanje za 90 dana, nakon što izbori u aprilu i septembru nisu doneli jasnog pobednika koji može formirati većinsku koaliciju.

Produženje pat pozicije dolazi u nezgodno vreme za Izrael i na domaćem i međunarodnom frontu, ističe Rojters. Sukob s Iranom se produbljuje – izraelski avioni su pogodili ove nedelje iranske mete u Siriji pošto su rakete ispaljene ka Izraelu, dok palestinsko pitanje ostaje nerešeno s ponovnom obnovom nasilja.

Optužbe protiv Natanjahua, dodaje Rojters, takođe mogu dalje zakomplikovati eventualno predstavljanje više puta odlaganog plana američke administracije za bliskoistočni mirovni proces, budući da je ugrožena politička budućnost jednog od glavnih igrača u regionu.

Natanjahuova vlada u tehničkom mandatu ne uspeva da popuni rupe u vladinim finansijama s rastom deficita tokom proteklih godinu dana, navodi Rojters i ukazuje da zemlju opterećuju napeti odnosi izraelske jevrejske većine i arapske manjine, kao i odnosi između sekularnih Izraelaca i ultraortodoksnih Jevreja.

Politički rascepkana zemlja

Izrael je duboko podeljena zemlja i to ne samo po jednoj liniji, nego po paukovoj mreži linija, ocenjuje Vašington post (The Washington Post).

Niz političkih partija podeljenih po pitanjima religije, bezbednosti i uloge Arapa u izraelskom društvu, nadmeće se za uticaj, objašnjava Vašington post, ukazujući da nedelje pregovara među sukobljenim partijama nisu donele izlaz iz političke pat pozicije koja traje godinu dana.

Analitičari ne znaju kako da predvide šta će doneti sledeća faza, pošto izraelski parlamentarni sistem dosad nije morao da uđe u period od 21 dana u kojem svaki poslanik može da radi na sastavljanju koalicije. Većina ipak, dodaje Vašington post, predviđa da se dinamika neće promeniti i da će kao u prethodnim mesecima, sve oči biti na Avigdoru Libermanu, bivšem ministru odbrane čija je ostavka pre godinu dana pomogla razvijanju političke neizvesnosti.

Lider desničarske sekularne stranke Jizrael beitanu (Izrael naš dom) najavio je u sredu da neće podržati manjinsku vladu koju bi predvodio Ganc ni desničarski blok Natanjahua.

Liberman je rekao da neće sarađivati s arapskim stankama koje naziva "peta kolona", a čija je podrška neophodna Gancovoj centrističkoj koaliciji. S druge strane, takođe odbacuje saradnju s ultraortodoksnim partijama koje su u Natanjuohovoj koaliciji.

XS
SM
MD
LG