Dostupni linkovi

Demonstranti ispred Netanjahuove rezidencije traže ostavku


Protest ispred rezidencije premijera u Jerusalimu 14. jula
Protest ispred rezidencije premijera u Jerusalimu 14. jula

Nekoliko hiljada Izraelaca protestovalo je 14. jula uveče ispred zvanične rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, pozivajući ga da podnese ostavku zbog sudskog procesa u kojem je optužen za korupciju i sve veće krize izazvane širenjem virusa korona.

Popularnost Netanjahua opala je u posljednjih nekoliko sedmica, a kritike premijeru dolaze sa raznih strana.

U Izraelu je održan niz demonstracija tokom kojih su demonstranti tvrdili da Netanjahu nije sposoban da vodi državu u vrijeme suđenja, dok su drugi porotestovali zbog ekonomske krize koja se pogoršava usljed pandemije, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

Proteste vode aktivisti za borbu protiv korupcije, koji su poručili da im je dosta i da političar protiv kojeg se vodi sudski postupak ni u kom slučaju ne može da bude premijer.

Tokom protesta dogodile su se manje kavge između policije i pojedinih demonstranata, javio je AP.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu 24. maja je počelo suđenje po optužbama za korupciju. Time je postao prvi premijer u istoriji Izraela kome se sudi dok je na funkciji.

Suđenje Netanjahuu je počelo nedelju dana nakon što je položio zakletvu i započeo peti mandat na mjestu šefa vlade.

U optužnici je navedeno da je Netanjahu od prijatelja milijardera dobio na poklon šampanjac i cigare vrijednosti više hiljada dolara, da je nudio usluge novinskom izdavaču i koristio svoj uticaj da pomogne bogatom magnatu telekomunikacija u zamjenu za povoljno izvještavanje na novinskom sajtu njegove kompanije.

Netanjahu je ranije odbacio sve optužbe, navodeći da je žrtva "lova na veštice" koje vode mediji, policija i tužioci.

Po zakonu Izraela, ministar mora da podnese ostavku ako je optužen, dok premijer mora da podnese ostavku samo ako bude proglašen krivim.

XS
SM
MD
LG