Dostupni linkovi

Vučić: Potpisan bilateralni sporazum sa SAD, treća strana 'nije priznata'


Vučić: Ovo je veliki korak naprijed
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Vučić: Ovo je veliki korak naprijed

U Beloj kući je postignut bilateralni sporazum između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a treća strana, odnosno Kosovo, "nije priznata", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji s Kosovom u Vašingtonu.

"Dogovorili smo dobre stvari za našu zemlju. Mi ovde nemamo čega da se plašimo", rekao je Vučić, nakon potpisivanja sporazuma uz prisustvo predsednika SAD Donalda Trampa.

"Ono što za nas važno jeste da je kroz bileteralni sporazum direktno određen odnos sa jednom od najvećih sila sveta, da se bavimo ekonomijom i nekim političkim pitanjima, ali koja nisu bolna za našu zemlju", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da sporazum sadrži 16 tačaka, ali da one nisu iste za Srbiju i Kosovo.

"Dogovoren je i moratorijum da Kosovo godinu dana neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a mi da nećemo tražiti poništavanje priznanja Kosova", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da je dogovoreno otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD u Beogradu, što će značiti, kako je rekao, jak signal kreditnim agencijama i investitorima.

"Amerikanci će nadgledati sa nama važne projekte, kao što je izgradnja autoputa do Prištine. Dogovorili smo se kako da izgradimo prugu i kako da spojimo Prištinu sa centralnom Srbijom, preko Merdara", rekao je Vučić.

Dalje, dodao je, dogovoreni su projekti koje će finansirati razne američke korporacije i eksportna banka SAD.

Vučić je rekao da u sporazumu više nema tačke kojom se previđa uzajamno priznanje. On je rekao i da se kosovska strana obavezala da će pristupiti mini Šengenu.

"Time ćemo imati jedinstveno tržište i više nema iznenađenja sa taksama. Imaćemo slobodan protok ljudi i roba".

Prema Vučićevim rečima dogovoreno je i da će Srbija i Kosovo priznati diplome i profesionalne sertifikate, kao i da će umnožiti izvori energetskog snabdevanja.

"Dogovorili smo i da će Amerikanci uraditi fisibiliti studiju (studiju o izvodljivosti prim. aut.) o podeli energetskih resura jezera Gazivode, što je važno, jer ćemo mi dobiti deo energetskih izvora i to je za nas odlično".

Vučić je rekao da sporazum predviđa i da će Srbija raditi sa "pouzdanim trgovcima" na izgradnji 5G mreže i opreme.

On je dodao i da su se Srbija i Kosovo obavezali da će uraditi bezbednosne i sigurnosne procene na aerodromima, kako bi u budućnosti postojali uslovi za dobijanje bezviznog režima sa SAD.

"Dgovorili smo zaštitu i promovisanje sloboda religija, obe strane su se obavezale na to i to znači zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka u vezi sa SPC. Ovde smo dobili da SAD garantuju da će se sudske odluke sprovoditi u delo, što odnosi i na Dečane i Pećku patrijaršiju", rekao je Vučić.

Dalje, dodao je, dve strane su se obavezale da će raditi na dekriminalizaciji homoseksualnosti, te osudi Hezbolaha.

Predsednik SAD Donald Tramp je ovaj događaj nazvao "velikim pomakom" nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, javlja agencija Reuters.

Tramp je, govoreći u Ovalnoj sobi kazao da će Srbija raditi na tome da premesti ambasadu u Izraelu u Jerusalim iz Tel Aviva, a Kosovo i Izrael će se međusobno priznati.

XS
SM
MD
LG