Dostupni linkovi

Trump: Kosovo i Srbija postigli veliki pomak, Izrael priznaje Kosovo


Bijela kuća: Potpisan sporazum Srbija - Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Bijela kuća: Potpisan sporazum Srbija - Kosovo

Srbija i Kosovo potpisali su u Beloj kući u Washingtonu dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Dogovor uključuje izmeštanje Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, te uspostavljanje diplomatskih veza između Kosova i Izraela.

Nakon dvodnevnih sastanaka s zvaničnicima Trumpove administracije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti dogovorili su se o saradnji na nizu ekonomskih frontova.

Dogovoreno je i da će Kosovo uvesti moratorij na traženje članstva u međunarodnim organizacijama u trajanju od jedne godine, kao i da će Srbija uvesti jednogodišnji moratorij na svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

"Kosovo i Izrael će se priznati međusobno", također piše u dogovoru.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu zatim je naveo da će Kosovo otvoriti svoju ambasadu u Jerusalemu, javlja Reuters.

Inače, Trumpova administracija priznala je Jerusalem za izraelsku prestolnicu 2017. godine, a godinu dana kasnije premestili su tamo i svoju ambasadu.

Trump je dodao je i da su Kosovo i Izrael usaglasili normalizaciju odnosa i uspostavljanje diplomatskih veza.

„Ovo je zaista istorijski dan, veoma, veoma važan dan“, izjavio je Trump tokom ceremonije potpisivanja dogovora.

On je rekao da su obe zemlje veoma posvećene ekonomskoj normalizaciji, koju je nazvao veoma važnom.

„Posle mnogo godina, decenija nasilne i tragične istorije i godina propalih pregovora, moja administracija predlaže nov način za prevazilaženje razlika, fokusiranjem na stvaranje radnih mesta i ekonomskog rasta“, rekao je Trump nazvavši dogovor velikim napretkom koji je „svet učinio bezbednijim“.

Trump je istakao i da je ponosan na lidere Srbije i Kosova, Vučića i Hotija, koji su stavili potpise na dogovor.

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O' Brien rekao je da je fokus na normalizaciji ekonomskih veza, nazvavši to fantastičnim korakom na daljem putu.

„Kako ekonomske veze budu rasle, bićemo na putu i ka rešenju za druga pitanja“, rekao je O’Brien.

„U ovom pitanju smo politički zaglavljeni decenijama i predsednik Trump je rekao – hajde da pokrenemo ekonomski“, rekao je specijalni izaslanik predsednika SAD Richard Grenell.

„Hajde da vidimo kako fokusiranje na ekonomski napredak može da pokrene i politički“, izjavio je Grenel nakon potpisivanja sporazuma.

XS
SM
MD
LG