Dostupni linkovi

Haradinaj: Bez razumevanja s Hotijem oko Gazivoda, ne podržavamo sporazum


Gazivode

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, inače koalicioni partner u vladi Avdulaha Hotija, usprotivio se tome da pitanje jezera Gazivode na severozapadu Kosova bude deo sporazuma između Kosova i Srbije koji je potpisan u petak u Beloj kući.

Haradinaj je napisao na svom Fejsbuk profilu da nije naišao na razumevanje kod Hotija kada je od njega zatražio da se iz sporazuma sa Srbijom izbaci tačka o jezera Gazivode, te najavio da neće podržati sporazum koji bude potpisan u Vašingtonu.

"ABK nije spremna za saradnju u okviru Vlade ni u kom obliku, jer nećemo podržati sporazum u kome Srbija indirektno postaje partner u resursima Kosova", naveo je Haradinaj.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma između premijera Kosova i predsednika Srbije, Avdulaha Hotija i Aleksandra Vučića, prisustvovao je i američki predsednik Donald Tramp.

U sporazumu potpisanom u Vašingtonu, međutim, postignuta je saglasnost da će dve strane raditi sa američkim odjelom za energetiku i ostalim subjektima američke vlade na izradi studije izvodljivosti, u cilju zajedničke upotrebe jezera Gazivode, kao sigurnog snabdevača vode i električne energije.

Ranije je Haradinaj rekao da ovaj sporazum ima dosta dobrih elemenata, osim tačke u vezi jezera Gazivode, za što se "on, njegova partija i njegovi predstavnici u kosovskoj delegaciji u Vašingtonu ne slažu da bude obuhvaćeno u sporazumu".

U kosovskoj delegaciji u Vašingtonu koja je vodila razgovore sa Srbijom uz posredstvo američke administracije bili su i ministri iz Haradinajeve partije, ministar pravde Seljim Seljimi i ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj. Seljimi je u četvrtak prisustvovao sastancima u Beloj kući.

„Gazivode je jezero sa 9.2 km na teritoriji Kosova, a 2.7 km na teritoriji Kosova. Dakle, to je jedna vodena granica između Kosova i Srbije. Unutar Kosova je i jedna hidrocentrala...Otvoreni smo da o budućnosti Gazivoda sarađujemo sa SAD-om, ali ne da to bude deo trilateralnog sporazuma gde je i Srbija stranka“, kazao je Haradinaj.

„Ta tačka je neprihvatljiva. Mi nismo iza jednog sporazuma gde je Gazivode deo takvog“, kazao je Haradinaj, dodajući da od sinoć vodi razgovore da se ta tačka ukloni.

Također je apelovao na Hotija da ne potpiše sporazum, poručivši da, ukoliko jezero ostane u sporazumu, budućnost vladajuće koalicije nije sigurna.

Haradinaj je rekao da je u sporazumu i dosta dobrih tačaka, ali da nema elemenata o priznanju.

„Bilo je tačaka o međusobnim odnosima, a jednu od njih je, tačku 10, Srbija tražila da se ukloni. Još nekoliko tačaka je osetljivo, kao što je mini Šengen, onda moratorijum za neučlanjenje u međunarodne organizacije ove godine. Dosta je tačkaa, ali uz poštovanje domaćinu, u ovom slučaju SAD, u stanju smo da pronađemo izlaz, ali jedina smetnja je nekoordinacija u vezi Gazivoda“, kazao je Haradinaj.

Jezero Gazivode nalazi se na severozapadu Kosova, konkretnije u opštini Zubin Potok u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG