Dostupni linkovi

Hoti: Sporazum korak bliže međusobnom priznanju


Hoti:Ovo bi na kraju trebalo dovesti do obostranog priznanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Hoti:Ovo bi na kraju trebalo dovesti do obostranog priznanja

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je da je 4. septembra u Vašingtonu potpisan istorijski ekonomski sporazum sa Srbijom, te istakao njegovu važnost jer znači korak bliže konačnom sporazumu i međusobnom priznanju.

On je u obraćanju medijima rekao da sporazum predviđa velike infrastrukturne projekte, autoput i železnicu između Kosova i Srbije.

Hoti je dodao da su projekti predviđeni sporazumom vredni preko milijardu evra, koje je ponudio MCC ( Korporacija Izazov milenijuma), DFC (Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija) i Banka za uvoz i izvoz SAD-a.

„Dobili smo jasno obećanje da će realizacija svih ovih projekta započeti u roku od godinu dana“, rekao je Hoti.

Kao drugi elemet sporazuma sa Srbijom, Hoti je naveo uzajamno priznavanje između Kosova i Izraela.

„Upravo sam razgovarao sa gospodinom Netanjahuom u prisustvu predsednika Trampa. Zahvalio sam mu na spremnosti da prizna Kosovo i dogovorili smo se da odmah uspostavimo diplomatske odnose”, naveo je kosovski premijer.

Kako je premijer Izreaela Benjamin Netanjahu rekao, javlja Reuters, Kosovo će otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

„Na ovaj sporazum moramo gledati kao veliki korak ka normalizaciji odnosa i finalizaciji konačnog sporazuma koji vodi ka priznanju“, rekao je još Hoti.

Inače, Srbija i Kosovo potpisali su u Beloj kući u Vašingtonu dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Dogovor uključuje izmeštanje Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, te uspostavljanje diplomatskih veza između Kosova i Izraela.

Dogovoreno je i da će Kosovo uvesti moratorij na traženje članstva u međunarodnim organizacijama u trajanju od jedne godine, kao i da će Srbija uvesti jednogodišnji moratorij na svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

XS
SM
MD
LG