Dostupni linkovi

Tači: Ohrabrujem delegaciju Kosova da naprave hrabre korake ka miru i ekonomskom napretku


Pred sastanak premijera Kosova Avdullaha Hotija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Washingtonu, kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) oglasio se na Twitteru pozdravljajući današnji događaj.

Tači je inače trebao da učestvuje na sastanku koji je bio zakazan za 27. juni sa čelnicima Srbije uz posredovanje Sjedinjenih Država, ali je otkazan nakon što je Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu objavila da su podnijeli na ispitivanje optužnicu protiv njega za ratne zločine na Kosovu.

“Pozdravljam liderstvo Bijele kuće, predsjednika Donalda Trumpa i ambasadora Richarda Grenella u nastojanju da ponovo okupe Kosovo i Srbiju u potrazi za mirovnim sporazumom. Ohrabrujem delegaciju Kosova da naprave hrabre korake naprijed ka miru, pomirenju i ekonomskom napretku”, napisao je predsjednik Kosova Hašim Tači na Twitteru.

Susret Hotija i Vučića u Bijeloj kući najavio je 14. avgusta Richard Grenell, specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije i jedan od domaćina sastanka.

Pored njega domaćin sastanka bit će i Robert O'Brajan (Robert O'Brien), savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon Washingtona Vučić i Hoti će se sastati u Briselu, narednog ponedeljka, 7. septembra, kako bi održali još jednu rundu dijaloga na najvišem politčkom nivou.

Biće ovo drugi susret uživo kosovskog premijera i srpskog predsjednika u okviru briselskog dijaloga, koji je obnovljen 12. jula nakon skoro dvije godine zastoja.

XS
SM
MD
LG