Dostupni linkovi

Dobrodošlica Vučiću i Hotiju iz Bele kuće


Bela kuća, Vašington
Bela kuća, Vašington

Robert O'Brajan (Robert O'Brien), savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa (Trump), poželeo je dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Avdulahu (Avdullah) Hotiju na sastanak u Belu kuću.

O'Brajan, domaćin susreta koji je inicirao Trampov savetnik za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), objavio je to u sredu (2. septembar) na Tviteru.

"Radujem se što ću sutra u Beloj kući dočekati predsednika Vučića i premijera Hotija. Ovaj važan razgovor unaprediće mirovne pregovore kroz ekonomsku saradnju. Posvećenost obojice lidera dijalogu biće od koristi Srbiji i Kosovu", napisao je O'Brajan.

Susret Hotija i Vučića u Beloj kući najavio je 14. avgusta Grenel, koji je prethodno pokušao da organizuje susret na istom mestu Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Do tog sastanka koji je bio zakazan za 27. jun nije došlo, tojest otkazan je nakon što je Kancelarija specijalizovano tužioca u Hagu objavila podnelo na ispitivanje optužnicu za ratne zločine na Kosovu protiv Tačija.

Predstojeći susret neće biti prvi za Vučića i Hotija. Oni su se 16. jula sastali u Briselu, u okviru dijaloga koji se između dve strane vodi uz posredstvo Evropske unije.

Iz Brisela je u sredu najavljeno da će se njih dvojica ponovo, posle Vašingtona, 7. septembra sastati i u sedištu EU.

Što se tiče sastanka u Vašingtonu, Radiju Slobodna Evropa (RSE) je radnije potvrđeno upravo iz kabineta O'Brajana da "Sjedinjene Države veruju da je napredak u oblasti privrednih pitanja, uključujući otvaranje novih radnih mesta i postizanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređivanju mirovnog procesa".

Aleksandar Vučić je izjavio i da postoji mogućnost da se na sastanku pojavi predsednik SAD Donald Tramp "ukoliko se nešto dogovorimo".

Iz Bele kuće nema potvrde da bi u razgovorima učešće mogao da uzme i predsednik SAD.

XS
SM
MD
LG