Dostupni linkovi

Vučić i Hoti posle Bele kuće u Briselu


Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti će se sastati u Briselu, narednog ponedeljka, 7. septembra, kako bi održali još jednu rundu dijaloga na najvišem politčkom nivou, potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

“Ovaj sastanak će se baviti aranžmanima nevećinske zajednice i poravnanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine”, saopštio je Stano.

Biće ovo drugi susret uživo kosovskog premijera i srpskog predsednika u okviru briselskog dijaloga, koji je obnovljen 12. jula nakon skoro dve godine zastoja.

Pre ovog susreta, oni će se sastati u američkoj prestonici, Washingtonu, na sastanku koji je zakazan za 4. septembar u Beloj ući.

Peter Stano je potvrdio da će se uoči briselskog susreta, održati ekspertski sastanci u kojima će se nastaviti rasprava oko većotvorenih pitanja: nestala i raseljena lica kao i ekonomska saradnja. Ovi razgovori će se odvijati u toku celog vikenda, odnosno u subotu i nedelju.

Portparol Stano tvrdi da je ambicija specijalnog predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka da se zaključe otvorene teme što je brže moguće ali da u ovom smislu treba imati u vidu suprotna stajališta strana ali i prirodu celokupnog procesa.

“Ideja dijaloga koji pomaže EU, je baviti se svim otvorenim pitanjima oko kojih strane imaju različite stavove i pronaći zajednički dogovoreno rešenje”, poručio je Stano.

XS
SM
MD
LG