Dostupni linkovi

Sattler: BiH napravila naizgled skromne, ali značajne iskorake


Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler oglasio se putem bloga povodom godinu od njegovog preuzimanja dužnosti.

Ocijenio je da je tokom protekle godine, uprkos globalnoj pandemiji, Bosna i Hercegovina učinila naizgled skromne, ali ipak značajne iskorake.

„Neki će cinično reći da se mnoge diplomate i stručnjaci koji dolaze u ovu zemlju zadovoljavaju pukim formalnostima, odbijajući da priznaju da je politički sistem nepopravljivo manjkav, te da je perspektiva evropskih integracija ništa više nego iluzija, ali tvrdim da je suproto“, kazao je Sattler.

Podsjeća da je Evropska unija opredijeljena u nastojanju da BiH nepovratno korača na putu ka članstvu u EU te da se predano radi na tome s partnerima u BiH i to ne samo političkim kako bi građanima osigurali konkretne koristi.

„Posvećenost EU ogleda se u milionima eura pomoći godišnje. Ogleda se i u našoj kontinuiranoj podršci zemlji kroz savjetovanje kao i pomoći u ostvarivanju njenih političkih, ekonomskih i strukturnih prioriteta kako bi postigla neophodni napredak“, dodao je.

Govoreći o protekloj godini podsjetio je da je formiran novi saziv Vijeća ministara BiH, a Vijeće EU pozdravilo je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

U njemu je identificirano 14 ključnih prioriteta na kojima zemlja treba raditi kako bi ojačala demokratiju i funkcionalnost države, unaprijedila vladavinu prava, poštovala i garantirala temeljna prava građana, te učinila javnu upravu efikasnijom.

Sattler je pozvao da se rad na tim ključnim prioritetima mora nastaviti i za vrijeme pandemije jer bi ostvareni napredak istovremeno omogućio i pouzdaniji odgovor na Covid-19.

Također, podsjetio je da se u aprilu Predsjedništvo BiH formalno obavezalo na provedbu reformi neophodnih za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta i predstavilo inkluzivan proces sa ciljem ubrzanja napretka BiH na njenom putu evropskih integracija.

Do kraja juna, Vlada Republike Srpske usvojila je Strateški okvir za reformu javne uprave za BiH. Strateški okvir neophodan je korak ka efikasnijoj javnoj upravi u BiH, koja će moći pružati usluge građanima u skladu sa standardima EU.

Nakon brojnih intenzivnih rundi pregovora, Izborni zakon BiH izmijenjen je u julu, čime je građanima Mostara, nakon dugih 12 godina, konačno omogućeno da ostvare svoje glasačko pravo na općinskim izborima, koji su zakazani za decembar 2020. godine.

U međuvremenu je započela raspodjela paketa pomoći EU u vrijednosti od 80 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju direktnih posljedica pandemije i dugoročnijih strateških izazova.

Paket obuhvata sedam miliona eura za hitne medicinske potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova širom zemlje i 73 miliona pomoći za ublažavanje posljedica na ekonomiju i očuvanje radnih mjesta, istakao je Sattler.

XS
SM
MD
LG