Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH o mjerama sa predstavnicima Kvinte i EU


Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su sastanak sa ambasadorima Kvinte i EU na kojem je razgovarano o borbi Bosne i Hercegovine sa pandemijom korona virusa.

Ovo je odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu u nastavku našeg puta ka Evropskoj uniji. Usvajanjem današnjih zaključaka otvorili smo novi prostor za nastavak procesa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, na način da će se 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije moći brže i efikasnije realizirati kroz institucije Bosne i Hercegovine, kazao je u utorak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i Evropske unije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je nakon sjednice da ne postoji dovoljno koordinacije unutar BiH oko provedbe mjere borbe protiv pandemije.

''Naložili smo Vijeću ministara BiH da zajedno s entitetskim vlastima i vlastima Brčko Distrikta odrede konzistentne i harmonizirane mjere na području cijele Bosne i Hercegovine", izjavio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je jedan od zaključaka koje je usvojilo Predsjedništvo formiranje ad hoc grupe.

''Donijeli smo zaključak da se formira grupa u sastavu: Predsjedništvo BiH, Savjet ministara i oba kolegija državnog parlamenta da se sastanemo i donesemo jedan dokument koji bi sadržavao preporučeno mišljenje EU kako bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine moglo predložiti Akcioni plan", kazao je Dodik.

On je kritikovao ublažavanje mjera restrikcije u borbi protiv pandemije u Federaciji BiH poručivši da Republika Srpska neće slijediti taj primjer.

"To ponašanje FBiH nije dobro, jedino što preostaje je da se putem Vijeća ministara BiH pokuša ujednačiti praksa u oba entiteta. Republika Srpska za sada ostaje u karantinu. Prvi maj je izazovan datum za širenje korona virusa,'' - poručio je Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG