Dostupni linkovi

Satler i ambasadori Kvinte podržali odluke Parlamenta BiH


Johan Satler
Johan Satler

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) susreli su se 7. jula u Sarajevu sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija) i sa Johanom Satlerom (Johann Sattler) šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovinii specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH.

Ambasador Satler čestitao je na usvajanju izmjene Izbornog zakona BiH na osnovu kojih su stvoreni uslovi za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, saopšteno je iz Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

U saopštenju se ističe I da su upućene pohvale za odluku o imenovanju članova Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji je zajednički instrument Evropskog parlamenta i PS BiH za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ambasadori Kvinte izrazili su očekivanja da se u najavljenom roku okonča rad na usvajanju Budžeta za 2020. godinu te da se ubrza ˝rad na ispunjavanju prioritetnih reformskih mjera vezanih za vladavinu prava, borbu protiv terorizma, strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, donošenje zakona o javnim nabavkama, reformu javne uprave, donošenje zakona o sukobu interesa, ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH u području energetskog sektora, te izmjenama krivičnog zakonodavstva i drugim važnim zadacima˝, ističe se u saopštenju

Članovi rukovodstva Predstavničkog doma i Doma naroda BiH istakli su da je “rad na velikoj većini ovih reformskih mjera u odmakloj ili završnoj fazi i da ima izgleda da će on biti okončan početkom jeseni a za neke od njih najkasnije do kraja ove godine˝, navodi se u saopštenju PS BiH

Ranije je i Kancelarija Evropske unije u BiH pozdravila usvajanje izmjena izbornog zakona BiH.

XS
SM
MD
LG