Dostupni linkovi

Dio EU pomoći za BiH predat bolnicama u Doboju i Zenici


Predaja pomoži EU u Doboju
Predaja pomoži EU u Doboju

Bolnici Sveti apostol Luka u Doboju u utorak 21. jula uručena su tri respiratora, ultrazvučni aparat i druga medicinska oprema vrijednosti 230.000 konvertibilnih maraka (115.000 eura), koja je dio pomoći Evropske unije (EU) Bosni i Hercegovini (BiH) za borbu protiv virusa korona.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je novinarima u Doboju da je riječ o dijelu pomoći koju je EU izdvojila BiH za borbu protiv virusa korona, čija je ukupna vrijednost sedam miliona konvertibilnih maraka (3,5 miliona eura).

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) BiH.

"Pomoć u medicinskoj opremi predstavlja solidarnost evropskih zemalja sa građanima BiH", rekao je Sattler u Doboju.

Zamjenik direktora bolnice Siniša Marić kaže da ova regionalna zdravstvena ustanova sada raspolaže sa 19 respiratora od ukupno planiranih 25. Marić je rekao kako je u dobojskoj bolnici trenutno zbrinuto 15 pacijenata kod kojih je potvrđen virus korona, te jedan za koga se sumnja da je zaražen, ali da niko od njih nema tešku kliničku sliku i nije na respiratoru.

"Mehaničku ventilaciju koristi pet pacijenata, ali po drugim osnovama", rekao je Marić.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler, uručio je 16 jula u Sarajevu medicinsku opremu, donaciju Evropske unije.

XS
SM
MD
LG