Dostupni linkovi

Uskoro zatvaranje migrantskih kampova na zapadu BiH


Kamp 'Lipa' kod Bihaća, 27. avgust, 2020.

U narednih dvadesetak dana trebalo bi doći do zatvaranja i prihvatnih kampova 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši, na zapadu Bosne i Hercegovine. Ovo je najavljeno u srijedu, 2. septembra, u Bihaću, nakon sastanka Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migratskom krizom u Unsko-sankom kantonu (USK).

Operativnu grupu čine predstavnici vlasti i policije USK.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, i dalje ostaju na snazi mjere kojima na ulazu u Unsko-sanki kanton policija sprečava ulazak migranata.

"S tim da ćemo pojačati policijsko prisustvo na ulazima u Unsko-sasnki kanton, odnosno u Bosankoj Otoci i Velečevu, kako sigurnost naših građana na tim područjima ne bi bila ugrožena. Na snazi ostaje i zabrana prevoza migranata svim prevoznim sredstvima, s tim što smo na zahtjev prevoznika dozvolili prodaju karata migratima koji žele putovati u neki drugi dio BiH“, kazao je predsjednik Vlade USK Mustafa Ružnić.

Vlasti u USK donijele su 19. augusta odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona. Osim toga, donesena je i odluka o hitnom izmiještanju migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

Operativna grupa usvojila je u srijedu i plan izmiještanja maloljetnika bez pratnje van Unsko-sanskog kantona.

Oko 150 maloljetnika se nalazi u kampovima 'Bira' i Miral'.

"Moj prijedlog je bio da rok za izmještanje bude do 14. septmbra, a da onda do kraja mjeseca možemo zatvoriti i kamp 'Bira', a kasnije kamp 'Miral' koji su nam sada nova žarišta korona virusa. Naime, u oba kampa imamo migrate pozitivne na COVID 19", kazala je Nemina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK.

Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj 27. augusta zaključilo da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih mjesta i zadužilo Vijeće ministara BiH da u tu svrhu izdvoji iz budžeta državnih institucija pet miliona maraka (2,5 miliona eura).

Tada je od Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti zatraženo da se napravi i adekvatna koordinacija svih policijskih agencija u BiH radi zaštite državne granice, te imovinske sigurnosti građana i očuvanja javnog reda i mira.

Dan prije te sjednice Predsjedništva, 26. augusta, u migrantskom kampu 'Lipa' kod Bihaća došlo je do verbalnog a zatim i fizičkog sukoba nekoliko stotina migranata sa policijom. Ispaljeni su i policijski hici upozorenja, potvrdili su tada za RSE u policiji.

Na području USK postoji pet prihvatnih centara u kojima boravi oko 3.500 izbjeglica i migranata i svi kapaciteti su popunjeni. Skoro isto toliko ih je van kampova u napuštenim zgradama, parkovima i drugim javnim površinama.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registrovalo je 10.000 migranata koji borave u zemlji, a svakodnevno pristižu novi.

U BiH ima osam migrantskih centara (Bira, Miral, Sedra, Lipa, Đački dom u Bihaću - na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH), Ušivak, Blažuj - na području Kantona Sarajevo i Salakovac, u okolini Mostara, na jugu BiH).

XS
SM
MD
LG