Dostupni linkovi

Suprotno odluci Vlade Kosova, nastava u srpskim sredinama počinje 1. septembra


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iako je 28. avgusta Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Kosova odložilo početak školske godine za 14. septembar, u srpskim sredinama gde obrazovne institucije funkcionišu u srpskom sistemu, nastava počinje 1. septembra u skladu sa planom i programom Ministarstva Republike Srbije.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila Jasmina Dedić, načelnica Školske uprave na Kosovu koja funkcioniše u srpskom sistemu.

Komentarišući odluku Ministarstva obrazovanja i nauke Vlade Kosova, Dedić poručuje da nastava na srpskom jeziku ipak počinje od 1. septembra.

“Ne znamo još da li će se odvijati u online formatu ili će biti kombinovana nastava, to zavisi od epidemiološke situacije”, rekla je Dedić.

Sa druge strane, zamenik ministra obrazovanja i nauke Džavit Redžaj u izjavi za RSE kaže da se odluka Vlade Kosova o odlaganju početka školske godine važi za sve zajednice na Kosovu i sve obrazovne institucije.

Obrazovne institucije koje funkcioniše po srpskom sistemu na Kosovu, u prethodnom periodu su, usled epidemije korona virusa, bile u obavezi da usklade svoj rad sa odlukama Vlade Kosova.

Nakon pojave prvih slučajeva korona virusa, Vlada Kosova je uvela rigorozne mere u cilju sprečavanja širenja epidemije, pa su tako 12. marta zatvorene i sve obrazovne institucije.

Međutim, pojedine škole u nastavi na srpskom jeziku su odbijale da sprovode ovu odluku uz obrazloženje da oni poštuju odluke Vlade Srbije.

Istog dana, direktor za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić je saopštio da će nastava u školama u srpskim sredinama na Kosovu biti obustavljena od 16. marta.

Potom je organizovana nastava na daljinu pa je na taj način završena školska 2019/2020. godina.

XS
SM
MD
LG