Dostupni linkovi

Odložen početak nove školske godine na Kosovu


Osnovna škola Faik Konica u Prištini
Osnovna škola Faik Konica u Prištini

Početak nove školske godine na Kosovu odložen je za 14. septembar, saopštio je 27. avgusta ministar obrazovanja i nauke Ram Ljikaj (Ramë Likaj), nakon sastanka sa predstavnicima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, sindikata obrazovanja i saveta roditelja.

"Cilj je da se pripremimo najbolje što možemo, da brinemo o zdravlju naše dece, naših učenika, prosvetnih radnika i svih građana Kosova", rekao je ministar Ljikaj.

Vlada Kosova je u sredu (26. avgust) odobrila plan za početak nove školske 2020/2021. godine na predlog Ministarstva obrazovanja i nauke, koji je od 1. septembra trebalo da se odvija u tri faze usled pandemije korona virusa.

Međutim, Ujedinjeni sindikat za obrazovanje, nauku i kulturu (SBASHK) zatražio je u četvrtak da se početak nove školske godine odloži za 10 dana.

Predsednik ovog sindikata Rahman Jašaraj (Rrahman Jasharaj) izjavio je za Radio Slobodna Evropa da škole nisu završile pripreme uoči početka nove školske godine u vreme pandemije korona virusa.


Ujedinjeni sindikat za obrazovanje, nauku i kulturu je tražio da Vlada Kosova i nadležno Ministarstvo obrazovanja i nauke obezbedi dezinfekciona sredstva i da se meri temperatura učenicima.

Takođe, ovaj sindikat traži da se obezbedi dežurno medicinsko osoblje za obrazovne institucije koje imaju više od 500 učenika, te da se omogući testiranje prosvetnih radnika na korona virus.

Na Kosovu su sve obrazovne institucije zatvorene 12. marta nakon što je Vlada Kosova uvela rigorozne mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa a potom je Ministarstvo za obrazovanje odlučilo da organizuje nastavu na daljinu pa je na taj način završena školska 2019/2020. godina.

XS
SM
MD
LG