Dostupni linkovi

Vlada Kosova usvojila plan o početku nove školske godine


Vlada Kosova je na sednici 26. avgusta odobrila plan za početak nove školske 2020/2021. godine na predlog Ministarstva obrazovanja i nauke, a koji će se odvijati u tri faze usled pandemije korona virusa.

U okviru prve faze od 1. septembra se u školske klupe vraćaju učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji trba da krenu u 6. i 10. razred.

Druga faza počinje 7. septembra, koja će obuhvatiti četvrti i peti razred, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred.

Kombinovana nastava predviđa da učenici dva dana budu u školi dok će tri dana od kuće pratiti online nastavu.

Na Kosovu funkcioniše niže obrazovanje koje obuhvata predškolsko i učenike od prvog do šestog razreda, dok đaci od šestog do devetog razreda pohađaju više osnovno obrazovanje, a od desetog do dvanaestog je srednje obrazovanje.

Vlada Kosova je iz paketa za ekonomski oporavak izdvojila i 9 miliona evra za realizaciju plana o početku nove školske godine.

A u srpskim sredinama na Kosovu nastava funkcioniše po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, međutim obrazovne institucije su u vreme pandemije korona virusa u obavezi da usklade svoj rad sa odlukama Vlade Kosova.

Na Kosovu su sve obrazovne institucije zatvorene 12. marta nakon što je Vlada Kosova uvela rigorozne mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa a potom je Ministarstvo za obrazovanje odlučilo da organizuje nastavu na daljinu pa je na taj način završena školska 2019/2020. godina.

XS
SM
MD
LG