Dostupni linkovi

Ministar Košarac: Deblokirati imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru


Mapa na kojoj se vidi koliko je nuklearni otpad udaljen od naseljenih mjesta
Mapa na kojoj se vidi koliko je nuklearni otpad udaljen od naseljenih mjesta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ponovio je danas riješenost da se deblokira imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru.

On je novinarima u Sarajevu rekao kako mu se čini da je situacija u vezi sa Trgovskom gorom postala političko pitanje.

“Jer ako se ne poštuju stavovi Predsjedništva BiH koje je donijelo zaključak i obavezalo sve nadležne institucije da se bave pitanjima Trgovske gore, politički je to ne samo nekorektno. Političko pitanje se proizvodi blokadom ministrice inostranih poslova gospođe Bisere Turković, koja ne dozvoljava da se ta tačka dnevnog reda nađe na dnevnom redu Savjeta ministara”, pojasnio je Košarac.

On naglašava da niko nema pravo da ne poštuje stavove Predsjedništva, ali i stavove drugih institucija - parlamenata BiH, RS i FBiH kao i lokalnih zajednica koji su donijeli odluku o Trgovskoj gori.

Košarac je, nakon videokonferencije predstavnika civilnog sektora i nadležnih institucija o implikacijama odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori na razvoj turističkog sektora, naglasio kako su primarni ciljevi zaštita zdravlja i životne sredine.

On je rekao kako ga raduje spremnost civilnog društva iz Republike Srpske (RS) i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) da se uključe u ovaj proces, napominjući da je dio nevladinog sektora već od ranije uključen.

Košarac naglašava kako, nadležne entitetske ministrice Edita Đapo i Srebrenka Golić te on sam, nisu od civilnog društva tražili ništa drugo nego da daju doprinos kako bi se deblokiralo imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru.

Košarac je napomenuo da je ova blokada zaustavila veoma bitan posao, da se na osnovu naučnoistraživačkih elemenata dokaže da je eventualna izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori štetna po zdravlje građana i životnu sredinu. "Omogućili smo da Hrvatska to radi samostalno. Naša ambicija bi bila da kada Hrvatski eksperti uđu na tu teritoriju uđu i iz BiH i da to radimo paralelno. Naše procjene govore da, ako pustimo da Hrvatska sprovodi svoje aktivnosti, mi ćemo doći u period da nećemo moći da reagujemo. Jer, prema Espo konvenciji (ESPOO - Konvencija o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu), BiH će dobiti mogućnost da u roku od mjesec reaguje, što mi nećemo moći ", upozorio je Košarac.

Najavio je da će već u narednoj sedmici biti održana sjednica Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori te analizirana odluka o formiranju tog tijela, kao i to da će Predsjedništvo BiH biti obaviješteno o blokadi i nepoštivanju zaključaka u vezi s pitanjem Trgovske gore.

Podsjetimo da je sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH održane 30. juna, na zahtjev ministrice Bisere Turković skinuta odluka o formiranju ekspertnog tima za Trgovsku goru.

Prema Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatske donijela krajem 2018. godine, Trgovska gora i kasarna Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. Tu bi se skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Krškog, kao i radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske.

Odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori je izuzetno važno ekološko i političko pitanje o kojem postoji rijetko jedinstven stav u Bosni i Hercegovini (BiH), rečeno je na sastanku koji je 24. augusta organizovala Mreža progresivnih inicijativa.

XS
SM
MD
LG