Dostupni linkovi

Jedinstven stav BiH o Trgovskoj gori: Onemogućiti odlaganje radioaktivnog otpada


Satanak ministra spoljnih poslova i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa predstavnicima opština Novi Grad, Kostajnica i drugih o odlagalištu otpada na Trgovskoj gori
Satanak ministra spoljnih poslova i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa predstavnicima opština Novi Grad, Kostajnica i drugih o odlagalištu otpada na Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH), Staša Košarac, upoznao je predstavnike opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Bosanka Krupa i Krupa na Uni o koracima koji se preduzimaju u vezi sa Trgovskom gorom, u opštini Dvor, koju je Hrvatska odabrala za odlagalište radioaktivnog otpada, a kojem se BiH protivi.

Nakon sastanka, Košarac je izjavio da je dobro što u Bosni i Hercegovini postoji jedinstven stav o ovom problemu, te je najavio da će u narednih 15 dana biti formirani ekspertski i pravni tim u skladu sa odlukom Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

"Bitno je da je Predsjedništvo BiH usvojilo konkretan zaključak za postupanje svih institucija kada je riječ o Trgovskoj gori. Opredijeljeni smo da onemogućimo izgradnju odlagališta na planiranoj lokaciji. Moramo da vodimo računa o zdravlju 250.000 ljudi u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", rekao je Košarac.

Ovo, prema riječima Košarca, ne znači da će BiH odustati od dobrih bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, ali će, kako je rekao, koristiti sva prava koja ima na osnovu međunarodnih konvencija.

"Tražićemo mobilnost svih članova ekspertskog tima, da na osnovu naučnoistraživačkih činjenica dođemo do argumentacije za razgovore sa Hrvatskom. Savjet ministara i Predsjedništvo BiH će svaka tri mjeseca biti informisani o aktivnostima koje se sprovode. Uz ekspertski i pravni tim imamo i političko jedinstvo u BiH, a ko bude potrebno tražićemo pomoć i u Briselu", poručio je Košarac.

Načelnik opštine Novoi Grad Miroslav Drljača istakao je da su sve dosadašnje aktivnosti na nivou opštine Novi Grad, entiteta Republika Srpska i BiH bile više deklarativnog karaktera.

"Prvi put Bosna i Hercegovina donosi jedan program, jednu vrstu plana šta raditi u slučaju Trgovske gore. Uvijek smo govorili šta nećemo, a sada imamo jedan ozbiljan plan, imamo način kako da dođemo do kvalitetnog rezultata i svi se moramo posvetiti ovom pitanjuč jer nam je potrebna prava argumentacija i puno podataka kako bi mogli parirati hrvatskoj strani", rekao je Drljača.

Predstavnik Opštine Kozarska Dubica Darijan Babić istakao je da je u borbi protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori veoma važna podrška institucija BiH.

"Lokalne jedinice imaju ograničene kapacitete kad je u pitanju problem ovakve vrste. Bitno je da institucije BiH stoje iza nas. Na nama je da se organizujemo i nadam se da ćemo se izboriti sa ovim problem", rekao je Babić.

Prema Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja RAO, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatske donijela potkraj 2018. godine, Trgovska gora i kasarna Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. Tu bi se skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Krškog, kao i radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske.

XS
SM
MD
LG