Dostupni linkovi

Košarac o odluci ministrice Turković: Ovo je šamar ljudima blizu rijeke Une


Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine
Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je u srijedu 1. jula na konferenciji za novinare u Sarajevu kako je postupak ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisere Turković da sa sjednice Vijeća ministara BiH skine odluku o imenovanju članova ekspertne grupe za Trgovsku goru - čista politička opstrukcija.

"Ovo je šamar ljudima blizu rijeke Une. U februaru smo od ministrice Turković dobili podršku da radimo na ovome. Zvanični stav institucija u BiH je da ne postoje nikakva neslaganja u vezi sa Trgovskom gorom. I Predsjedništvo koje kreira vanjsku politiku, je donijelo odluku da predano radimo na ovom pitanju. Nedopustivo je da se ne poštuju odluke Predsjedništva BiH", rekao je Košarac.

Košarac je to izjavio nakon što je organizovao videokonferenciju sa članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora. To tijelo je na današnjoj sjednici donijelo odluku o strukturi pravnog tima.

U utorak 30. juna na sjednici Vijeća ministra BiH, na zahtjev ministrice Turković, s dnevnog reda BiH skinuta je odluka o imenovanje ekspertne grupe koja treba imati ključnu ulogu za nastavak borbe protiv izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na spomenutoj lokaciji.

„Imenovanje Ekspertnog tima za Trgovsku goru bi dupliciralo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja", stoji u današnjem saopštenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopštenju se također navodi da bi "dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju platu i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad je neprimjereno u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje povratiti svoja izgubljena radna mjesta i s pravom očekuju podršku države u tom nastojanju."

Kako se navodi, važno je napomenuti da već postoji oformljena Radna grupa, da je na prijedlog ministra Košarca Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, navodi se.

Vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) na svim nivoima protive se otvaranju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, jer smatraju da bi on mogao ugroziti život i zdravlje oko 250.000 ljudi koji žive u 13 opština u slivu rijeke Une.

Prema Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja RAO, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatske donijela potkraj 2018. godine, Trgovska gora i kasarna Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. Tu bi se skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Krškog, kao i radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske.

XS
SM
MD
LG